Aankondiging

Inklappen
Nog geen aankondiging.

Tolheffing Duitsland

Inklappen
X
 • Filter
 • Tijd
 • Toon
Clear All
nieuwe berichten

 • Tolheffing Duitsland

  Voor wie het nog niet wist:

  BUITENLANDSE AUTOMOBILIST BETAALT VANAF 2016 TOL OP DUITSE WEG

  (NRC – 10 april 2014)

  Vanaf 1 januari 2016 moeten buitenlandse automobilisten tol betalen als ze gebruik maken van de Duitse federale wegen. Dat zegt de Duitse minister van Verkeer Alexander Dobrindt vandaag in een interview met de Frankfurter Allgemeine Zeitung.

  Duitsers moeten ook de heffing betalen, maar kunnen een verlaging van de wegenbelasting tegemoet zien. Het budget voor investeringen in het verkeer zal volgens Dobrindt door de tolheffingen met twee miljard euro stijgen naar twaalf miljard euro.

  NEDERLAND NEEMT MOGELIJKE JURIDISCHE STAPPEN

  Nederland is als voornaamste handelspartner van Duitsland altijd mordicus tegen een tolheffing geweest. Minister Schultz van Haegen van Infrastructuur (VVD) sluit volgens persbureau Novum juridische stappen niet uit:

  “Ik heb eerder al aangegeven dat wij hiertegen zijn en alle wegen zullen bewandelen om dit tegen te houden.”
  Schultz van Haegen wil eerst de exacte details van het plan weten, waarbij de minister hoopt dat Dobrindt ‘ons zoals afgesproken van tevoren informeert’. Ook Oostenrijk heeft aangegeven mogelijk een juridische procedure tegen de tolheffing te starten. Schultz van Haegen: “Mogelijk kunnen we daarbij aansluiten”.

  In principe mag Duitsland onder de bestaande Europese regels een tolvignet invoeren, zolang het niet ‘discriminatoir of onevenredig’ uitpakt. Duitsland heeft eerder toegezegd dat het plan in lijn zal zijn met de Europese wetgeving. De Europese Commissie wacht net als Schultz van Haegen nog op de exacte details van het Duitse plan.

  De tolheffing is onderdeel van het in november vorig jaar gesloten coalitieakkoord tussen CDU/CSU en SPD.
  Hoofdmoderator Algemene Zaken

 • #2
  Re: Bochum, Gussstahlstrasse

  http://www.rtvoost.nl/nieuws/default...=255654&cat=1#

  donderdag 3 november 2016 | 23:35
  Laatst bijgewerkt: 4-11-2016 | 08:18

  De tolheffing op de Duitse snelweg lijkt er toch te komen. De Duitse minister van Verkeer gaat ervan uit dat Duitsland en de Europese Unie deze maand nog tot een overeenstemming komen. Het oorspronkelijke plan wordt wel op onderdelen aangepast.
  Een van de veranderingen in de 'tolwet' is een voordeliger tarief voor buitenlandse pendelaars en toeristen die kortstondig gebruik maken van het Duitse wegennet. Bovendien wordt de automatische compensatie van Duitse automobilisten via de wegenbelasting herzien. De EU had daar grote moeite mee.
  In Nederland is veel protest tegen het Duitse tolplan, met name aan de grens. Zo deelde burgemeester Sijbom van Losser speciale stickers tegen de tolplannen uit op het gemeentehuis. Op de autostickers staat de tekst: "Für die Region, Gegen die Maut".
  Ook tekenden vele tientallen burgemeesters van Nederlandse én Duitse gemeenten in de grensstreek een petitie waarin de Duitse verkeersminister werd opgeroepen te stoppen met het tolplan.

  Commentaar


  • #3
   Re: Bochum, Gussstahlstrasse

   Tolplan Duitsland met aanpassingen aangenomen

   woensdag 25 januari 2017 | 16:26
   Laatst bijgewerkt: 25-1-2017 | 16:35

   Het Duitse kabinet heeft het plan om tol op de snelwegen te gaan heffen goedgekeurd. Het plan is na zware kritiek uit buurlanden als Nederland en België in overleg met de Europese Commissie wel op verschillende punten aangepast, meldt de NOS.

   Er worden geen uitzonderingen voor de grensregio gemaakt. De Duitse verkeersminister Alexander Dobrindt vindt het genoeg dat buitenlanders alleen hoeven te betalen als ze gebruikmaken van de snelwegen. Voor de rijkswegen is geen tolvignet nodig.

   Beschuldigingen
   Zuinige auto's worden minder belast en zijn er meer verschillende tarieven bij gekomen. Daarmee komt de Duitse verkeersminister tegemoet aan de beschuldigingen dat de tolheffing buitenlanders zou discrimineren en te hoog zou zijn.
   Afgesproken is nu dat buitenlandse automobilisten met een zeer schone auto 2,50 euro gaan betalen voor een Autobahnvignet van tien dagen. Afhankelijk van de motorinhoud en de uitstoot kan het voor de grootste vervuilers in stappen oplopen tot 4, 8, 14 en maximaal 20 euro. Een vignet voor twee maanden varieert in prijs tussen 7 en 40 euro, afhankelijk van de uitstoot.

   Plan moet nog goedgekeurd
   Het plan moet nog goedgekeurd worden door de Bondsdag en de Bondsraad. Verwacht wordt dat dat gebeurt, al betwijfelen sommige oppositiepartijen of het tolsysteem iets gaat opleveren, aldus de NOS.
   In de regio is veel weerstand tegen de tolplannen. Burgemeesters uit de grensregio hebben regelmatig hun bezwaren kenbaar gemaakt.

   http://www.rtvoost.nl/nieuws/default...d=261640&cat=1

   Commentaar


   • #4
    Re: Tolheffing Duitsland

    Duitse strijd over invoering tolheffing verhardt zich: minister geeft niet toe

    donderdag 23 maart 2017 | 11:45
    Laatst bijgewerkt: 23-3-2017 | 11:45

    De regering in Duitsland is niet van plan om het veelbesproken tolplan voor automobilisten te versoepelen. Dat meldt de Süddeutsche Zeitung. Eerder oordeelde de Bondsraad - samengesteld uit vertegenwoordigers van de Duitse deelstaten - dat snelwegen in de grensregio's buiten het tolplan moeten vallen.

    De deelstaten vrezen schade voor de economie langs de grens, omdat het voor buitenlandse klanten en toeristen minder aantrekkelijk zou worden om de grens over te gaan. Maar verkeersminister Alexander Dobrindt weigert aan de eis tegemoet te komen. Een botsing tussen de regering en Bondsraad lijkt nu onvermijdelijk.
    En nu?

    De Bondsraad kan een invoering van de wet niet tegenhouden. Vertragen kan wel, waardoor een eventuele beslissing nu vermoedelijk over de Duitse verkiezingen in september wordt getild.
    Ook in Overijssel is veel weerstand tegen het tolplan. Burgemeester Michael Sijbom van Losser is het boegbeeld van een protestcampagne tegen de tolheffing. Ook het Europees Parlement is tegen.

    http://www.rtvoost.nl/nieuws/default...d=265453&cat=1

    http://www.sueddeutsche.de/politik/g...iert-1.3429922

    Commentaar


    • #5
     Re: Tolheffing Duitsland

     Weg vrij voor tolheffing in Duitsland

     31-03-2017 12:02

     Na jaren van gesteggel is de weg vrij voor het invoeren van tolheffing in Duitsland. De Bondsraad, de vertegenwoordiging van de zestien deelstaatregeringen, is vrijdag ook akoord gegaan met de aangepaste regeling. De Bondsdag, het parlement van Duitsland, gaf een week geleden al het groene licht.

     Het oorspronkelijke plan van de Duitsers is op onderdelen aangepast. Zo komt er een voordeliger tarief voor buitenlandse pendelaars en toeristen die kortstondig gebruikmaken van het Duitse wegennet. Dat is het gevolg van compromissen tussen de Duitse minister van Transport, Alexander Dobrindt, en de Europese Commissie.

     De tolheffing kan vanaf 2019 worden ingevoerd. Dan moet worden betaald voor het rijden op het 13.000 kilometer lange net van de Autobahn en het 39.000 kilometer lange net van grote verbindingswegen (Bundesstraßen). In het nieuwe voorstel is ook opgenomen tarieven en belastingvoordeel voor Duitsers te koppelen aan de uitstoot van schadelijke stoffen.

     Duitsland hoopt met het systeem zo'n 500 miljoen binnen te halen.

     http://frontpage.fok.nl/nieuws/76267...duitsland.html

     Commentaar


     • #6
      Re: Tolheffing Duitsland

      Strijd tegen Duitse tolheffing lijkt voorbij: Europese Commissie heeft geen bezwaren meer

      donderdag 18 mei 2017 | 08:37
      Laatst bijgewerkt: 18-5-2017 | 08:41

      De strijd tegen de invoering van tolheffing door Duitsland lijkt gestreden. De Europese Commissie heeft geen bezwaren meer tegen het plan om personenauto's tol te laten betalen.
      Onder meer oud-burgemeester Sijbom van Losser, burgemeester Schouten van Oldenzaal en burgemeester Berling van Nordhorn verzetten zich al jarenlang tegen de plannen.

      Eind maart werd een gewijzigd voorstel voor tolheffing al goedgekeurd door de Duitse Bondsdag. Brussel oordeelt dat daarin aan de bezwaren die eerder werden gemaakt tegemoet is gekomen. De procedure die in juni 2015 werd opgestart omdat de plannen discriminerend zouden zijn voor buitenlandse bestuurders, is stopgezet.
      Wel houdt de commissie de uitvoering en toepassing van de wet in de gaten. De tolheffing moet in 2019 ingaan en zou jaarlijks 500 miljoen euro moeten opbrengen.

      Oostenrijk blijft zich verzetten: de heffing is discriminerend. Oostenrijk bereidt een zaak voor bij het Europees Hof van Justitie. Nederland heeft eerder al gezegd zich daar bij aan te sluiten. Twee maanden geleden keerde het Europees Parlement zich nog tegen de plannen.

      http://www.rtvoost.nl/nieuws/269064/...bezwaren-meer#

      Commentaar


      • #7
       Voor alle duidelijkheid : in 2018 wordt er nog geen tol geheven in Duitsland. Vanaf 2019 waarschijnlijk wel...

       https://www.anwb.nl/belangenbehartig...l-in-duitsland
       Hoeren, zien en zwijgen.

       Commentaar

       Aan het werk...
       X