Winterbanden

Inklappen
X
 • Filter
 • Tijd
 • Toon
Clear All
nieuwe berichten

 • Winterbanden

  Hoi medewandelaars,

  Weet iemand van jullie hoe het nou zit met verplichting winterbanden in Duitsland?
  De ene zegt me dat het enkel relevant is bij een ongeval of veroorzaken onnodige file door te traag rijden en anderen zeggen me dat het sowieso verplicht is
  Zo wat is het nu???

  Grtz,Dolfie

 • #2
  Re: Winterbanden

  Al wat hierover geschreven in stammtisch:

  Hogere boete bij ontbreken winterbanden in Duitsland

  De boete die automobilisten in Duitsland krijgen voor rijden zonder winterbanden wordt verdubbeld.
  Als bestuurders met zomerbanden betrapt worden terwijl er sneeuw ligt moeten ze nu een boete van 40 euro betalen. Bij een gevaarlijke situatie door het ontbreken van winterbanden wordt de boete nog eens verhoogd tot 80 euro.

  De wetswijziging is op dit moment in voorbereiding, aldus de Duitse krant Bild.

  p.s:
  Mijn advies, met zomerbanden bij sneeuw niet naar duitsland gaan.

  Vorig jaar 1x onverwacht in zware sneeuwval gekomen in het ruhrgebied. 2,5 uur gedaan om thuis te komen met max 30km/h op de autobahn.

  Gewoon goed het duitse weer volgen. Dus vanaf komende donderdag goed wetteronline.de in de gaten houden waar het gaat sneeuwen

  Commentaar


  • #3
   Re: Winterbanden

   van de site van de anwb   Wanneer is het gebruik van winterbanden in Duitsland verplicht?

   Het is in Duitsland slechts verplicht winterbanden te hebben als er winterse weersomstandigheden zijn. Raadpleeg hiervoor het weerbericht. Als er geen winterse omstandigheden zijn, hebt u geen winterbanden nodig. Hebt u geen winterbanden? Blijf dan bij (verwachte) gladheid, ijzel of sneeuw thuis.


   Wat zijn winterse omstandigheden?

   Van winterse omstandigheden is in elk geval sprake bij sneeuw, ijs of gladheid. Er zijn nog geen rechterlijke uitspraken over welke weersomstandigheden dat nu precies zijn. We zullen de ontwikkelingen blijven volgen en u via onze site op de hoogte houden.

   De verplichting tot een winteruitrusting heeft niet alleen betrekking op de banden maar ook op bijvoorbeeld de ruitensproeiervloeistof, de ruitenwissers en de koelvloeistof.

   Hoe hoog is de boete?

   De boete verschilt per land. Duitsland kent een vast bedrag: € 20, bij hinder of gevaarzetting is de boete € 40 en 1 strafpunt. In Oostenrijk is de boete € 35, maar bij gevaarzetting kan hij oplopen tot € 5.000,- en inbeslagname van de auto.


   Maakt het bij een ongeluk uit op welke banden ik reed?

   In veel landen (in ieder geval in Duitsland, Frankrijk, Italië, Noorwegen, Oostenrijk, Zweden en Zwitserland) kan het niet gebruiken van winterbanden een rol spelen bij de aansprakelijkheid voor een aanrijding. Uw WA-verzekering zal een schade die u hebt toegebracht aan iemand anders wel vergoeden maar in veel gevallen gaat dat ten koste van uw bonus-malus, en uw eigen autoschade is misschien niet all risk verzekerd of u hebt een eigen risico. In het ergste geval krijgt u een deel van uw letselschade niet vergoed omdat u medeaansprakelijk bent vanwege het rijden op ongeschikte banden.


   Moeten winterbanden op alle wielen of alleen op de aangedreven wielen?

   Nee, dit is ronduit onveilig. Beter géén winterbanden dan twee winterbanden. Twee sets verschillende banden met verschillende eigenschappen levert een onvoorspelbaar rijgedrag op. Ook de niet aangedreven wielen hebben namelijk een belangrijke functie bij de wegligging en stabiliteit van de auto. Een verschil in (zijdelingse) grip tussen aangedreven en niet-aangedreven wielen zal de stabiliteit van de auto ernstig in gevaar brengen.

   Commentaar


   • #4
    Re: Winterbanden

    Men werkt in Duitsland ondertussen een wet uit dat het gebruik van Winterbanden verplicht zal zijn in de winter onafhankelijk van dw weersomstandigheden.

    Wanneer deze wet van kracht zal zijn, is nog niet bekend.

    Groeten,

    Vlaamse leeuw
    Laatst gewijzigd door Crashtest Dummy; 23-11-10, 09:43. Reden: quote er uit
    Ik ben een chippendale, ik heb de dikste steel

    Commentaar


    • #5
     Re: Winterbanden

     Hoi,

     aub. denkt dran dat buitenlander bij de boeten het dubbelte moet betalen. De duitse overheid kan de boeten nog niet afboeken in het buitenland. En punkte krijgen buitenlander ook niet. Daroom altijd met het dubbelte an boet rekening me houden.

     Lg.

     DuitseJong

     Commentaar


     • #6
      Re: Winterbanden

      Er is nog een andere mogelijkheid.http://reiseauskunft.bahn.de/bin/que...ewrequest=yes&
      met deze planner kan je het gewenste adres intikken en zien hoe je er moet komen etc.
      een alternatief. vaak gebruik van gemaakt en bij mij reed iedere keer alles op tijd.

      Commentaar


      • #7
       Re: Winterbanden

       Zojuist op het Duitse Nieuws: als de Bondsraad de wet goedkeurt, dan is het VERPLICHT om winterbanden te gebruiken in Duitsland vanaf 1 December 2010

       het is sinds een paar jaar ook verplicht om antivries in de installatie voor de ruitewissers te gieten. Als de waterleidingen voor de reiniging van de ruiten dichtvriezen betaal je een boete. desnoods neemt de politie een staaltje om te controleren of er antivries gebruikt wordt.

       Groeten,

       Vlaamse leeuw
       Ik ben een chippendale, ik heb de dikste steel

       Commentaar


       • #8
        Re: Winterbanden

        Oorspronkelijk geplaatst door Vlaamse Leeuw Bekijk bericht
        Zojuist op het Duitse Nieuws: als de Bondsraad de wet goedkeurt, dan is het VERPLICHT om winterbanden te gebruiken in Duitsland vanaf 1 December 2010
        Dit zal echt bizar zijn als je echt winterbanden verplichten onafhankelijk aan het weer, puur aan de maanden.

        Tot nu toe het volgende:
        De aanpassing aan winterse omstandigheden houdt niet alleen in dat je banden in orde zijn, maar ook dat de autoruiten schoon zijn en het tankje met ruitensproeierantivries gevuld is.

        Las een keer dat elke ruit die niet sneeuwvrij is een boete van 10 euro oplevert.

        Conclusie tot heden
        De conclusie luidt dus dat als je in de winter in Duitsland een auto bestuurt terwijl de omstandigheden niet winters zijn, je best op zomerbanden mag rijden. Niets staat dan een weekendje Düsseldorf, een rit over de Autobahn naar de wintersport in Oostenrijk of een tripje vlak over de grens naar de Duitse supermarkt dan in de weg.

        Verzekering tot heden
        Let op: Raak je betrokken bij een ongeval, dan kan er nog een vervelend staartje volgen. De Duitse justitie zou je kunnen vervolgen als je met een auto op zomerbanden reed, ook al heb je geen schuld aan het ongeval. In hoeverre dit in de praktijk zal voorkomen, is afwachten. Voor de verzekering heeft het rijden op zomerbanden geen gevolgen; Nederlandse verzekeraars keren gewoon uit, ook als je schuldig bent aan het ongeval. En ook Duitse verzekeraars doen niet moeilijk als een auto op zomerbanden bij een winters ongeluk betrokken raakt

        Commentaar


        • #9
         Re: Winterbanden

         Waar ook rekening mee moet worden gehouden is dat winterbanden niet altijd geschikt zijn voor de maximumsnelheid van de auto. Kan de auto bijv. 250 km rijden en de winterbanden gaan maar tot 210 (iets dergelijks is heel vaak het geval) dan is het verplicht om in de auto een sticker te hebben die de maximumsnelheid bij winterbanden aangeeft. Zo'n sticker is niet altijd eenvoudig om aan te komen (leverancier winterbanden heeft ze lang niet altijd) maar er wordt soms op gecontroleerd en bekeurd.
         In Nederland is zo'n sticker niet verplicht (waarom ook met een maximum van 120 km)

         Commentaar


         • #10
          Re: Winterbanden

          Ja de bandenmaffia heeft het goed voor elkaar daar in Duitsland. Aangezien ik al All terrain banden onder mijn SUV heb liggen en ook 4x4 heb ga ik echt niet ook nog eens winterbanden kopen.

          Commentaar


          • #11
           Re: Winterbanden

           Wij krikken binnenkort de auto even omhoog en zetten zelf de winterbanden erop. 4 X 6 = 24 bouten, uurtje werk of zo. De zomerbanden slijten de komende maanden niet. Was een eenmalige inverstering, kost qua slijtage dus niks, alleen een stukje dood kapitaal wat in de hoek ligt. En twee keer per jaar een uurtje sleutelen. Daarvoor een stuk minder risico, vooral in Duitsland.

           In het ruitenwissertankje doe ik al sinds jaar en dag gewoon water met een flinke scheut spiritus, heeft hetzelfde effect als ruitenwisservloeistof, maakt goed schoon en is veel goedkoper. Eenmaal had een garage het lef om hier 10 euro voor op de rekening te zetten, terwijl ik hem net vantevoren gevuld had. Ja, meneer, dat is standaard. Dat tientje eraf gehouden en meteen een andere garage genomen, 't is klein geld, maar we laten ons niet flessen.

           Rijden met besneeuwde zijruiten is in Duitsland inderdaad goed voor een 'Knöllchen', is me door een taxichauffeur verteld.
           Er loopt hier heerlijk spul, dat precies past om je ***.
           En als ze ooit iets uitvinden wat nog lekkerder is, dan blijf ik dit er toch bijdoen.

           Commentaar


           • #12
            Re: Winterbanden

            Oorspronkelijk geplaatst door Duitslandfan Bekijk bericht
            Ja de bandenmaffia heeft het goed voor elkaar daar in Duitsland. Aangezien ik al All terrain banden onder mijn SUV heb liggen en ook 4x4 heb ga ik echt niet ook nog eens winterbanden kopen.
            Of dat voeldoende is??

            In duitsland hebben de winterbanden teken aan de zijkant. Schneeflocke met Gebirge dromheen.

            Googel Winterreifen kennzeichnung Images bekijken.

            Als dat niet dropzit zijn ook allterrainbanden geen winterbanden.

            mvg.

            DuitseJong
            Laatst gewijzigd door DuitseJong; 24-11-10, 22:25. Reden: probeert en image intevoegen

            Commentaar


            • #13
             Re: Winterbanden

             Nieuwe wet voor Winterbanden in Duitsland, de tekst is uit Yahoo.de gekopieert.

             Winterbanden zijn VERPLICHT in DUITSLAND

             Für Autos gilt künftig Winterreifenpflicht

             Für Autos gilt bei Eis, Schnee und Reifglätte künftig eine Winterreifenpflicht. Der Bundesrat beschloss in Berlin eine entsprechende Änderung der Straßenverkehrsordnung (StVO), mit der sich auch die Bußgelder für Autofahren im Winter mit Sommerreifen auf bis zu 80 Euro verdoppeln. Verkehrsverbände begrüßten die Einführung der Reifenpflicht, da diese im Vergleich zur bisherigen Regelung mehr Klarheit schaffe. Diesen Artikel weiter lesen
             Ähnliche Fotos/Videos
             Für Autos gilt künftig Winterreifenpflicht

             Für Autos gilt künftig eine Winterreifenpflicht "bei Glatteis, Schneeglätte, Schneematsch, Eis- oder Reifglätte", wie aus der Änderung der StVO hervorgeht. Bisher war dort nur eine "geeignete Bereifung" gefordert und eine an die Wetterverhältnisse angepasste "Ausrüstung" für Autos. Mit der neuen Regelung wird nach wie vor aber kein Zeitraum festgelegt, wann die Reifen aufgezogen sein müssen, sondern nur die Wetterverhältnisse bestimmt.

             In der StVO ist künftig auch erstmals festgelegt, was genau unter einem Winterreifen zu verstehen ist. Winterreifen sind demnach sogenannte M+S-Reifen, die auch schon bisher landläufig als Winterreifen gelten. M+S steht für Matsch und Schnee.

             Die Bundesregierung reagierte mit der Änderung der StVO auf ein Gerichtsurteil aus dem Sommer. Das Oberlandesgericht Oldenburg hatte die bisherige Regelung nach der Bußgeld-Klage eines Autofahrers für zu vage und damit für verfassungswidrig befunden.

             Die Winterreifenpflicht trete bereits in den kommenden Tagen mit Verkündigung im Bundesgesetzblatt in Kraft, erklärte Bundesverkehrsminister Peter Ramsauer (CSU). Mit ihr steigen auch die Bußgelder für Fahrten im Winter mit Sommerreifen. Erwischt die Polizei einen Autofahrer, werden künftig 40 statt 20 Euro fällig. Behindert der Autofahrer mit Sommerreifen den Verkehr - etwa, weil er am Straßenrand liegen bleibt - werden fortan 80 Euro fällig statt bisher 40 Euro. Zusätzlich gibt es in diesem Fall einen Punkt in der Verkehrssünderdatei in Flensburg.

             Die Gewerkschaft der Polizei kritisierte kürzlich, dass Bußgelder gegen Autofahrer aber wohl eher die Ausnahme bleiben, weil für flächendeckende Kontrollen das Personal fehle.

             Deutschlands größter Autofahrerclub ADAC erklärte, die Neuregelung schaffe "endlich mehr Klarheit". Ähnlich äußerte sich der ökologisch orientierte Verkehrsclub Deutschland (VCD). Jedoch müssten Winterreifen vor ihrer Zulassung künftig verlässlich geprüft und eindeutig gekennzeichnet werden. Der Auto Club Europa kritisierte die Änderung der StVO als "gut gemeint aber schlecht gemacht".

             Groeten,

             Vlaamse leeuw
             Ik ben een chippendale, ik heb de dikste steel

             Commentaar


             • #14
              Re: Winterbanden

              Oorspronkelijk geplaatst door Vlaamse Leeuw Bekijk bericht
              Nieuwe wet voor Winterbanden in Duitsland, de tekst is uit Yahoo.de gekopieert.

              Winterbanden zijn VERPLICHT in DUITSLAND
              Even hier verder in verdiept.
              Verplicht tijdens sneeuwval, ijssel, gladheid etc..

              Vanavond door duitsland gereden bij -4 zonder winterse neerslag en kurkdroog weer. Dan is er geen verplichting.
              Liep in Bochum door een woonwijk en een beetje de duitse auto´s gespot. Gros heeft er nog zomerbanden onder.

              Alleen zo als je naar duitsland wilt (en je hebt zomerbanden) en je ziet op wetteronline.de dat er grote kans is op sneeuwbuien/ijzel in het gebied waar je wil wandelen, je dus niet moet gaan.
              Trouwens, als je winterbanden hebt is ook de vraag of het slim is om te gaan als de autobahn ondersneeuwt of dat de weg een ijsbaan wordt

              Commentaar


              • #15
               Re: Winterbanden

               Voor regelmatige Duitsland gangers is het verstandig gewoon een set winterwielen aan te schaffen. Het is tenslotte voor je eigen veiligheid.
               Laatst gewijzigd door Crashtest Dummy; 27-11-10, 14:49.
               "Kwak"zalverij helpt je ook niet verder. Kortom het blijft aanmodderen!

               Commentaar


               • #16
                Re: Winterbanden

                Het klopt dat het verplicht is in winterse omstandigheden.
                Dus je kan rustig Duitsland in zonder winterbanden.
                Hamburg en Bremen zie je ze niet echt veel.
                Richting Munchen zie je ze altijd.

                Er zit wel een nadeel aan als je die niet hebt (bij gladheid.)
                Als ze voor je remmen staan zij zo stil en jij? Jij zit er boven op.
                Dus extra afstand houden!

                Neem deze periode dan ook altijd sneeuwkettingen mee.
                Zodat je niet vast komt te zitten.
                (is verplicht om die bij je te hebben)
                Voor als je vast komt te zitten:
                Een deken en een kaars.
                Om je warm te houden.
                Het werkt echt!

                Bekeuringen krijg je gewoon thuis.
                Leven de EU
                Punten gaan ook van jou rijbewijs af.
                Teveel punten en je hebt een rijverbod in Duitsland.
                Een collega zelf meegemaakt.

                Glij ze

                Commentaar


                • #17
                 Re: Winterbanden

                 De rubbermaffia heeft het idd goed voorelkaar.
                 Over het algemeen sneeuwt het ook wel meer dan in Nederland en het heeft ook met eigen veiligheid te maken.

                 Het is alleen lullig als je voor een paar keer Duistalnd in rijdt deze banden verplicht te hebben in deze periode,anders ben je gewoon strafbaar en waarschijnlijk ook niet verzekerd.


                 Wat ze nog niet onder controle hebben de rubbermaffia is dat je met winterruber moet wippen in de winter


                 Sjaka

                 Commentaar


                 • #18
                  Re: Winterbanden

                  Vanaf 29 november is het verplicht om in duitsland winterbanden onder je auto te hebben. Dit staat in de nieuwe wet, die is vorige week aangenomen. De boetes zijn ook nog eens verdubbeld. We zijn gewaarschuwd......

                  Commentaar


                  • #19
                   Re: Winterbanden

                   Hoe zit het eigenlijk als je 4x4 hebt?

                   Commentaar


                   • #20
                    Re: Winterbanden

                    Oorspronkelijk geplaatst door Duitslandfan Bekijk bericht
                    Hoe zit het eigenlijk als je 4x4 hebt?
                    Dan heb je 16 winterbanden nog

                    Nee, geintje. Dan moet je nog steeds aan het voorgaande voldoen.

                    Commentaar


                    • #21
                     Re: Winterbanden

                     Het belangrijkste is dat de mens zichzelf zou moeten aanpassen bij winterse omstandigheden maar helaas doet men dit meestal niet. Als de weermannen voorspellen dat er morgenvroeg 20cm sneeuw op je auto leg zal niemand ook maar een minuut eerder de deur uitgaan om zijn auto sneeuw en ijsvrij te maken en glibberen ze volgas naar hun werk met grote kans om aanrijdingen want ze moeten wel op tijd op het werk zijn. Gevolg hiervan zijn maatregelen als deze die net als ABS, ESP, 4x4, airbags, TRC de grens verleggen want uiteindelijk ga je ook met winterbanden als een bambi over de weg. Dit is financieel voor de overheid en industrie aantrekkelijk.

                     Gisteren nog gewoon met de normale banden in Duitsland gereden en dat blijf ik gewoon doen tenzij er bergen sneeuw verwacht worden want dan is het nog altijd het beste om thuis te blijven ook met winterbanden die ten opzichte van gewone banden bij rijden over besneeuwde wegen het meeste effect hebben. Bij andere omstandigheden heeft niet veel zin om winterbanden te hebben.