Prikkelend boekje

Inklappen
X
 • Filter
 • Tijd
 • Toon
Clear All
nieuwe berichten

 • Prikkelend boekje

  Beste mensen,

  Misschien een leuk boekje om eens te lezen, als er bijvoorbeeld niet gewandeld wordt.
  Hieronder een artikel over het boek.
  Bron: www.wetenschap24.nl / Moniek Janssen

  ‘Wip’ is een boek over de merkwaardige relatie tussen seks en wetenschap, waarin de schrijfster niet schroomt om zichzelf als proefpersoon op te voeren. Soms onsmakelijk, maar vooral hilarisch en razend interessant.

  Mensen die seks bestuderen zijn perverselingen, viezeriken en smeerpijpen, was honderden jaren lang het algemene oordeel. Daarom gebeurde het bestuderen van “de seksuele mens” altijd in het geniep. In publicaties over seksonderzoek werden woorden als orgasme, penis en vagina zorgvuldig vermeden.

  Hoe dit wroeten in de menselijke fysiologie dan toch, met vallen en opstaan, tot meer kennis over seks heeft geleid – of de seksonderzoekers op dwaalsporen heeft gebracht- vertelt het boek Wip: de merkwaardige relatie tussen seks en wetenschap. Schrijfster Mary Roach (misschien kent u haar van de TED-talk ‘Ten things you didn’t know about orgasm’) neemt geen blad voor de mond.

  Hoe meet je een orgasme? Zuigt de baarmoeder het zaad op? Is de clitoris eigenlijk een klein penisje? Het zijn maar enkele van de vele vragen waarop wetenschappers antwoord zochten. Maar hoe? De zoektocht naar vrijwilligers die seks willen hebben terwijl ze vast zitten aan allerlei meetapparatuur, loopt als een rode draad door het boek. Niet zelden zijn het prostituees. Helemaal uitdagend wordt het als men de proefpersonen tijdens de coïtus van binnen wil bekijken want, zoals de schrijfster het zelf zegt: “Je kunt niet in de hangar kijken als de zeppelin binnen is.”

  Tegenwoordig kun je er een MRI-scan van maken, maar krijg maar eens twee mensen zover dat ze in een nauwe scanner gaan liggen en seks hebben. Voor het eerst gebeurde dat in 1991 en Roach beschrijft het experiment gedetailleerd. Belangrijke ontdekking: de penis heeft de vorm van een boemerang tijdens de coïtus en raakt niet tot in de baarmoeder. Dat laatste is iets wat honderden jaren gedacht werd.

  Geen detail van de fysiologie van de mannelijke en vrouwelijke genitaliën blijft je bespaard, de gekste vragen worden onderzocht. Waarom maakt de man zelf spermadodend middel aan vlak na de daad? Hoe komt het dat mensen met een dwarslaesie toch een orgasme kunnen ervaren?

  Schaterlachen
  Het sappige taalgebruik maakt dat je je schaterlachend een weg door het boek baant. Door haar tongue in cheekbenadering trekt de schrijfster je door de moeilijkste wil-ik-dit-wel-weten-momenten heen. ‘Nog even doorbijten’, zegt ze dan. Dat een varken in haar tepels wordt geknepen bij inseminatie beschrijft ze zo hilarisch dat je dit tenenkrommende feit lachend tot je neemt.

  Voor mannen ligt het waarschijnlijk een beetje anders. Het zal erom spannen (vergeef mij alle bedenkelijke woordspelingen, ze zijn niet zo bedoeld!) of zij hoofdstuk zes vol 'creatieve benaderingen van impotentie-operaties' volhouden. Daarna is het tot en met hoofdstuk acht billenknijpen voor de heren. Bij hoofdstuk negen kunnen zij opgelucht ademhalen met onderwerpen als de vibrator, en de techniek van het gedachtenorgasme - inderdaad, een vrouw die zonder aanraken kon klaarkomen.

  Mary Roach zoekt seksexperimenten uit alle eeuwen op in bibliotheken en woont experimenten bij over de hele wereld. Ook vindt ze zichzelf meerdere malen als proefpersoon terug, bijvoorbeeld bij het testen van een arousometer (opwindingsmeter). “Ik hoefde alleen maar stil te zitten en te kijken naar erotische videofragmenten.” Ja, maar wel met een plastic tampon in, die met een elektriciteitsdraadje aan een computer vastzit en allerlei reacties meet. Af en toe hap je naar adem tijdens het lezen, dan moet je het boek even wegleggen. Om het na herstel weer snel op te pakken. De menselijke fysiologie is nu eenmaal soms onsmakelijk en ‘het getob in de slaapkamer’ niet altijd een feest. Maar de humor en de aandacht voor details breken steeds de spanning die er op het onderwerp staat.

  In het laatste hoofdstuk stuit de schrijfster op het geheim van ‘verbluffende, spetterende seks’. Tegen die tijd ben je al zo meegesleept in haar zoektocht dat je het gevoel hebt op het punt te staan een schat te vinden. Wat het is zal ik niet verklappen, behalve dat het iets met tijd te maken heeft. Om met een foute woordspeling te eindigen: een bevredigend boek.

  Titel: Wip: de merkwaardige relatie tussen seks en wetenschap (oorspr: Bonk: The Curious Coupling of Science and Sex)
  Auteur: Mary Roach
  Uitgever: Maven publishing
  Paperback, 324 pagina's, EUR 17,-
  ISBN 9789490574178
  Programma Prostitutie Soa Aids Nederland

 • #2
  Re: Prikkelend boekje

  Dit boek is dus gewoon in het nederlands begrijp ik...?

  Commentaar


  • #3
   Re: Prikkelend boekje

   Oorspronkelijk geplaatst door pokerpietje Bekijk bericht
   Dit boek is dus gewoon in het nederlands begrijp ik...?
   Beste pokerpietje,

   Ja, in het Nederlands te verkrijgen.

   Vriendelijke groet,
   piet soaaids
   Programma Prostitutie Soa Aids Nederland

   Commentaar

   Aan het werk...
   X