SOA-rapportage 2009 van RIVM

Inklappen
X
 • Filter
 • Tijd
 • Toon
Clear All
nieuwe berichten

 • SOA-rapportage 2009 van RIVM

  De Engelstalige SOA en HIV-jaarrapportage van het RIVM over 2009, is te downloaden van deze pagina van het RIVM.

  Hieronder zet ik de -erg beperkte- samenvatting op die RIVM pagina. Voorin het te downloaden rapport staat een uitgebreidere, Nederlandstalige samenvatting, die ik er helaas niet uit kon snijden...

  De rapportage is altijd interessant om door te kijken. Het betreft de resultaten van de SOA-centra, die ook zijn uitgesplitst voor wandelaars en voor sexwerkers.
  In aanvulling op onderstaande korte samenvatting: Voor HIV zijn in de SOA centra 387 nieuwe gevallen gevonden, hetgeen ongeveer gelijk is (een heel lichte daling) tov 2008 (393). Daarvan was 79% bij mannen met homosexuele contacten, 12% heteromannen en 10% vrouwen.

  Overigens is dat niet het totale aantal nieuwe gevallen. Als ik het goed begrijp zijn in totaal in 2009 1252 nieuwe HIV gevallen in de nationale registratie aangemeld, waarvan tenminste 812 ook nieuw-diagnoses in 2009 (er zit een vertraging in de aanmeldingen).

  Maar lees vooral het rapport zelf voor de juiste gegevens en details.


  Sexually transmitted infections, including HIV, in the Netherlands in 2009.
  Vriend HJ, Koedijk FDH, van der Broek IVF, van Veen MG, Op de Coul ELM, van Sighem AI, Verheij RA, van der Sande MAB
  RIVM rapport 210261007

  Rapport in het kort
  Chlamydia. Met bijna 10.000 nieuwe infecties in 2009 blijft chlamydia de meest gediagnosticeerde seksueel overdraagbare aandoening (soa) van alle bezoekers van de soa-centra. Het aantal infecties is toegenomen, maar het percentage mensen met chlamydia is stabiel gebleven. Elf procent van de heteroseksuele bezoekers van de soa-centra had een chlamydia-infectie, onder heteroseksuelen jonger dan 25 jaar was dit 14 procent.
  Gonorroe. Het aantal en percentage positieve gonorroe-infecties is opvallend gestegen ten opzichte van 2008. Dit heeft grotendeels te maken met een stijging van het aantal gonorroediagnoses bij mannen die seks hebben met mannen (MSM) met 28 procent. Vooral het percentage positieve orale gonorroe testen bij MSM nam toe. Opvallend is dat steeds meer gonorroestammen minder gevoelig zijn voor antibiotica.
  Syfilis. In 2009 nam het aantal nieuwe syfilis-diagnoses af met 15 procent ten opzichte van 2008, het percentage positieve testen daalde ook. Deze daling is ook op de langere termijn zichtbaar. Syfilis werd vooral gediagnosticeerd bij MSM (89 procent van alle syfilis-diagnoses).
  Hiv. Zowel het aantal als het percentage positieve hiv-testen bij de soa-centra is in 2009 opnieuw licht gedaald. Sinds 1 januari 2010 wordt iedereen op hiv getest, tenzij mensen dat expliciet weigeren (opting-out testing). Overigens werd in 2009 al 92 procent van alle bezoekers die niet wisten of ze hiv hadden getest. In 2009 werd bij 34 procent van de bekend hiv-positieve MSM een of meerdere soa gevonden.
  Bezoekers soa-centra. In 2009 hebben in totaal 93.331 mensen zich bij een van de soa-centra in Nederland laten testen op soa. Dat is 6 procent meer dan in 2008. Er kwamen vooral meer MSM, een stijging van 19 procent ten opzichte van 2008. Bij 13 procent van de bezoekers werd een of meerdere soa gevonden (bij 20 procent van de MSM en 12 procent van de heteroseksuele bezoekers). Dit is vergelijkbaar met voorgaande jaren.


  RIVM - Bilthoven - Nederland - www.rivm.nl
  Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu RIVM soa-centra SHM Hiv-centra Nederlands Instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg NIVEL
  ( 2010-06-18 )
Aan het werk...
X