Steeds meer druipers in NL

Inklappen
X
 • Filter
 • Tijd
 • Toon
Clear All
nieuwe berichten

 • Steeds meer druipers in NL

  http://headlines.nos.nl/forum.php/list_messages/19591

  Steeds meer druipers in NL

  wo 31 mrt 2010

  Steeds meer mensen hebben last van een druiper. Dat blijkt uit onderzoek door het RIVM bij soa-klinieken. In 2009 zijn er ruim 2400 gonorroe-infecties gevonden. Dat is bijna een kwart meer dan het jaar ervoor.

  In de jaren vóór 2009 daalde het aantal druipers juist. Vooral het aantal opgespoorde gonorroe-infecties aan de mond is in 2009 bijna verdubbeld.

  Dat kan komen door een actiever testbeleid en de komst van betere testen, waardoor meer infecties worden gevonden. Maar het kan ook komen doordat mensen meer risico's nemen met onveilige seks. De deskundigen noemen de plotselinge stijging zorgwekkend, ook omdat steeds meer gonorroestammen verminderd gevoelig zijn voor antibiotica.

  Ondanks de stijging van gonorroe blijft chlamydia de meest voorkomde soa. Het aantal chlamydiagevallen steeg met 4 procent naar 9700. Het aantal hiv-infecties daalde juist licht in 2009.

 • #2
  Re: Steeds meer druipers in NL

  Het aantal gevallen van chlamydia en gonorroe onder heteroseksuele mannen en vrouwen in Amsterdam is in 2009 sterk toegenomen.
  Lees meer op:
  http://www.gezond.amsterdam.nl/__new...le-mannen/3084

  Vriendelijke groet,
  piet soaaids
  Programma Prostitutie Soa Aids Nederland

  Commentaar


  • #3
   Re: Steeds meer druipers in NL

   Utrecht

   In totaal minder soa, maar wel toename gonorroe, syfilis en hiv


   02-04-2010
   Hoewel het aantal Utrechters met een soa is gedaald, is er afgelopen jaar wel meer gonorroe, syfilis en hiv gevonden. De oorzaak van de daling van soa in totaal, komt door het dalende aantal gevallen van chlamydia. Dit blijkt uit de bezoekerscijfers van de soa-polikliniek van het UMC Utrecht van 2009. Soa staat voor seksueel overdraagbare aandoening.

   Iedereen in de provincie Utrecht kan voor een soa-onderzoek terecht bij zijn eigen huisarts, maar ook op het soa-testpunt van de GGD Midden-Nederland in Amersfoort of de soa-polikliniek in het UMC Utrecht. In de soa-polikliniek van het UMC lieten zich in het afgelopen jaar 4.906 mensen testen. Er werden minder soa gevonden dan in 2008: 14,3% (748 soa) in 2009 ten opzichte van 15,3% in 2008.

   De bezoekers
   Ruim 90% van de bezoekers van de soa-polikliniek was van autochtone afkomst. Het merendeel van de bezoekers bestond uit jongeren tot 25 jaar (43%) en mannen die seks hebben met mannen (13%). Het aandeel mannen die seks hebben met mannen steeg van 614 in 2008 naar 661 in 2009. Vooral de groep mannen die aangeeft zowel seks met mannen als vrouwen te hebben, is toegenomen. Bij 98% van de bezoekers is naast soa-onderzoek ook een hiv-test gedaan.

   Gonorroe, syfilis en hiv

   Het aantal diagnoses gonorroe steeg van 30 in 2008 naar 55 in 2009. Ook landelijk was er een toename (24%). De toename van het aantal diagnoses syfilis (van 44 naar 51) en hiv (van 9 naar 16) komt niet overeen met de landelijke trend waarin beiden een daling laten zien. Deze twee soa komen het meest voor onder mannen die seks hebben met mannen. Het aandeel gevonden soa bij heteroseksuelen is in 2009 toegenomen. In de komende maanden wordt verder onderzocht of dit een specifieke groep betreft, waar de GGD'en specifieke preventie-activiteiten op in moeten zetten om verdere verspreiding van soa te voorkomen.

   Chlamydia
   Opvallend is de daling (9%) in het aantal gevallen van chlamydia, zowel bij mannen als vrouwen. Onder mannen die seks hebben met mannen was de daling het grootst (van 10,0 naar 8,4%). Van de jongeren die de soa-polikliniek bezochten is 10,4% positief getest op chlamydia; in 2008 was dit 11,3%. Hoewel deze daling bemoedigend is, lopen nog steeds veel jongeren chlamydia op. De preventie-activiteiten worden dan ook onverminderd voortgezet.

   Gratis en anoniem testen

   De GGD Midden-Nederland, GG&GD Utrecht en het UMC werken samen aan de bestrijding van soa. De bestrijding richt zich vooral op de groepen met het hoogste risico op soa: jongeren, mannen die seks hebben met mannen, prostituees, prostituanten, mensen met wisselende seksuele contacten, drugsverslaafden en migranten. Deze groepen kunnen zich gratis en anoniem laten testen in Utrecht of Amersfoort. Voor meer informatie over de soa-bestrijding in de provincie Utrecht: www.soawijzerutrecht.nl. De website biedt informatie over de verschillende soa en over de soa-spreekuren.

   Bron utrecht.nl

   Commentaar


   • #4
    Re: Steeds meer druipers in NL

    Meer bezoekers voor soa-centrum Den Haag

    10 april 2010
    Het Regionaal soa-centrum in Den Haag heeft vorig jaar bij 8183 mensen een consult verricht. Dit betekent een groei van 10% ten opzichte van 2008. Toen werden 7427 mensen getest op soa�s. Bij 13.6% van hen werd ook daadwerkelijk een soa aangetroffen.

    De groei van het centrum is het gevolg van een andere werkwijze. Om bij grote drukte iedereen te kunnen helpen is een zogenoemd triage-systeem ingevoerd. Daarbij wordt van te voren een inschatting gemaakt van de mogelijke problemen. Hierdoor kan het centrum met dezelfde capaciteit meer mensen helpen. Ook wordt gewerkt met korte en lange consulten, zo worden in een kortere tijd meer mensen geholpen.

    In 2009 steeg het aantal consulten in risicogroepen. Er kwamen 12 procent meer mannen die seks hebben met mannen (MSM). Bij 23 procent werd een soa geconstateerd. Bij de heteroseksuele bezoekers werd bij 12 procent een soa gevonden.

    De cijfers van het regionaal soa-centrum volgen in grote lijnen de landelijke trend. Alleen bij gonorroe is er een verschil. Zowel landelijk als in Den Haag groeide het aantal geconstateerde gonorroe besmettingen met 24 procent. Landelijk komt de groei alleen voor in de groep MSM. In Den Haag is de groei onder heteroseksuele personen even groot. Het is niet duidelijk wat de oorzaak van dit verschil is. E�n van de oorzaken voor het aantreffen van meer gonorroe in het algemeen is de komst van betere testmethoden waardoor de aandoening vaker en nauwkeurig wordt vastgesteld.

    De meest voorkomende soa is zowel landelijk als in Den Haag chlamydia. In 2009 werd deze aandoening 900 keer geconstateerd. Syfilis komt steeds minder voor: in Den Haag daalde het aantal gevallen van 35 naar 28, een daling van 20 procent.

    Op het gebied van HIV-besmettingen vertoont Den Haag dezelfde trend als landelijk het geval is.
    Er zijn meer mensen getest, maar dit levert minder nieuw geconstateerde besmettingen op. In totaal werden er 33 nieuwe HIV gevallen gediagnosticeerd, in 2008 waren dit er nog 43.

    Sinds 1 januari 2010 wordt iedereen die zich meldt bij het soa-centrum ook op HIV getest, tenzij men van te voren aangeeft dit niet te willen. Dit heeft tot gevolg dat nu 96% van de gediagnosticeerden zich ook laat testen op HIV. Dit was voorheen 92%.

    Bron infothuis.tv

    Commentaar

    Aan het werk...
    X