'Veel Nederlanders weten niet dat ze hiv hebben'

Inklappen
X
 • Filter
 • Tijd
 • Toon
Clear All
nieuwe berichten

 • 'Veel Nederlanders weten niet dat ze hiv hebben'

  'Veel Nederlanders weten niet dat ze hiv hebben'
  Uitgegeven: 27 mei 2008 06:32
  Laatst gewijzigd: 27 mei 2008 06:36

  AMSTERDAM - In Nederland zijn er minstens 7.400 mensen die niet weten dat ze hiv hebben. Hoog tijd voor een grote campagne, vindt het Aids Fonds.

  Op dit moment hebben naar schatting 18.500 mensen hiv, van wie 40 procent niet op de hoogte is van de hiv-status. Mensen die tot een risicogroep behoren worden door het Aids Fonds opgeroepen eens per jaar een hiv-test te doen.

  Als iemand met hiv zich tijdig laat behandelen, heeft hij een goede levensverwachting, zo meldt het fonds. Verder geldt dat mensen die weten dat ze hiv hebben veiliger vrijen dan mensen die dat niet weten. Ook vermindert de behandeling met hiv-remmers de besmettelijkheid, waardoor hiv moeilijker wordt overgedragen.

  Risicogroep

  Het Aids Fonds zet de komende jaren in op een toename van het aantal mensen dat de eigen hiv-status kent. "Als je tot een risicogroep behoort, moet je eenmaal per jaar een hiv-test laten doen", zegt Ton Coenen, directeur van het Aids Fonds.

  Van de mannen met homoseksuele contacten heeft naar schatting 63 procent zich ooit laten testen op hiv. Maar slechts 30 procent van alle mannen met homoseksuele contacten heeft zich in het afgelopen jaar laten testen.

  Voor sommige etnische minderheden geldt dat de hiv-diagnose te laat wordt gesteld, waardoor zij een slechtere gezondheidsverwachting hebben. Vooral hiv-geïnfecteerden uit zuidelijk Afrika vinden volgens het Aids Fonds de weg naar de dokter te laat.

  (c) NU.nl
Aan het werk...
X