Actie voor hepatitisdag

Inklappen
X
 • Filter
 • Tijd
 • Toon
Clear All
nieuwe berichten

 • Actie voor hepatitisdag

  Actie voor hepatitisdag

  MAASTRICHT - In Europa sterven meer mensen aan de gevolgen van hepatitis dan aan hiv. Dat komt omdat veel mensen niet weten dat ze hepatitis C hebben. Om die reden houden de GGD Zuid-Limburg en de GGD Amsterdam maandag een actie om bewustwording te stimuleren.
  Veel mensen weten te weinig van de ziekte en haar verloop, stellen de gezondheidsdiensten. En dat terwijl hepatitis C een tijdbom is: je hoeft er tientallen jaren niets van te merken maar intussen kan het virus wel ernstige (lever)schade aanrichten. Vroege opsporing en behandeling kunnen dit voorkomen, aldus de GGD.
  Naar schatting zijn in Nederland 15.000 tot 60.000 mensen besmet met het virus. Iemand kan hepatitis C oplopen door bloedcontact met besmet bloed, bijvoorbeeld bij bloedtransfusies in het verleden, door onhygiënische tatoeages of operaties, bij experimenteel druggebruik of wanneer iemand zich prikt aan een gebruikte injectienaald. Maar ook overdracht van moeder op kind kan een oorzaak zijn.
  Doe de test
  Op het Amstelstation in Amsterdam en op het treinstation van Sittard worden maandagochtend de aanwezige fietsen voorzien van een knalrood zadelhoesje. De boodschap op het hoesje: weten of je risico op hepatitis C hebt gelopen? Doe de test op www.heptest.nl!
  Deze test werd een jaar geleden door de GGD's Amsterdam en Zuid-Limburg ontwikkeld. Aan de hand van de vragenlijst kan iedereen zien of hij of zij besmet is. Vervolgens kunnen inwoners van Amsterdam en Zuid-Limburg, zo nodig, een gratis en anonieme bloedtest laten doen.
  Van de ruim 4000 mensen die afgelopen jaar van de zelftest gebruikmaakten, bleek ruim een kwart risico op hepatitis C te hebben gelopen. Ruim 200 mensen deden vervolgens een bloedtest en van hen had 4,1 procent hepatitis C.
  (ANP)
  Dirty mind is a joy 4 ever!!!
Aan het werk...
X