Syfilis maakt serieuze comeback

Inklappen
X
 • Filter
 • Tijd
 • Toon
Clear All
nieuwe berichten

 • Syfilis maakt serieuze comeback

  Syfilis maakt serieuze comeback
  Door TOM TATES EN DÉNIS VAN VLIET

  ROTTERDAM - Schilder Vincent van Gogh, maffiabaas Al Capone en de Nederlandse koning Willem III hadden de besmettelijke ziekte mogelijk onder de leden.

  Anno 2008 maakt de seksueel overdraagbare aandoening sifilis een comeback in de westerse wereld, blijkt uit recent Amerikaans onderzoek. Nederland is een van de landen waar het aantal syfilisgevallen de afgelopen jaren schrikbarend toenam. Waren er in 1996 nog amper 100 patiënten, tegenwoordig telt ons land 700 geïnfecteerden.

  Oorzaak: westerlingen houden er een steeds losbandiger seksleven op na. Vooral inwoners van grote steden als Dublin, Parijs, Berlijn én Rotterdam raken massaal besmet, aldus Kevin Fenton van het US Centers voor Disease Controls in medisch tijdschrift The Lancet.

  Fenton concludeert somber dat homoseksuele mannen de grootste risicogroep zijn. Zij hebben sinds de komst van goede hiv-remmers vaker onveilige seks met wisselende partners. Allochtone drugsgebruikers en heteroseksuelen die regelmatig seks hebben in sauna’s en parenclubs, lopen ook een groter risico.

  Tot overmaat van ramp zijn huisartsen minder alert op de symptonen, doordat de ziekte in de jaren ’90 nauwelijks voorkwam. Het is daarom erg waarschijnlijk dat het werkelijke aantal geinfecteerden nog veel hoger ligt. Fenton vindt dan ook dat artsen beter getraind moeten worden in het herkennen van de kwaal die in het laatste stadium kan leiden tot vergeetachtigheid en bizarre skeletvergroeiingen. Kevin Fenton van de US Centers voor Disease Control bepleit in The Lancet een speciale training voor artsen.

  Vooral Britse artsen kunnen bijscholing gebruiken: in Londen nam het aantal syfilisgevallen in tien jaar tijd toe met maar liefst 1200 procent, van ruim 300 in 1997 tot bijna 4000 in 2006.

  In Rotterdam blijkt momenteel 10 procent van de homo’s die zich op soa’s laten testen, besmet te zijn. Volgens de GGD Rotterdam treedt inmiddels een stabilisatie op van het aantal sifilisgevallen.

  Jan van Bergen, huisarts en epidemioloog bij het Soa Expertisecentrum, merkt op dat er tegenwoordig meer wordt getest, zodat ook meer gevallen worden ontdekt. Hij ziet internet, waarop afspraken voor bijvoorbeeld seksparty’s worden gemaakt, als grootste boosdoener.

  AD, 19 maart 2008

 • #2
  Re: Syfilis maakt serieuze comeback

  Beste mensen,

  De berichtgeving over syfillis is niet onjuist, maar ook niet nieuw. Oftewel, het is oud nieuws in een nieuw jasje gestoken.
  In Nederland wordt ongeveer 750 keer per jaar de diagnose syfilis gesteld. Dit is inderdaad meer dan het geringe aantal dat bijvoorbeeld in 1996 werd gevonden (100).
  Je moet rekening houden met het feit dat er de laatste jaren ook meer en regelmatiger op soa wordt getest, dus ook op syfilis. Dat is uiteraard van invloed op de stijging in de getallen.

  De grootste groep nieuwe diagnoses worden gevonden onder mannen die seks hebben met mannen. Met name wanneer er ook sprake is van hiv, is het risico op overdracht van syfilis het grootst.

  Neemt niet weg dat je als heteroman syfilis op kunt lopen als je met meerdere mensen onveilige seks hebt, bijvoorbeeld als je frequent een prostituee bezoekt of als je naar seksparty's gaat of parenclubs.

  Binnen de prostitutie wordt iets meer syfilis gevonden dan in de algemene bevolking, en dan met name bij drugsverslaafde prostituees.

  Als je regelmatig een prostituee bezoekt, is het advies op zijn minst één keer per jaar een soa-onderzoek te laten doen. Daar zit standaard een syfilistest bij, een bloedonderzoek. Mocht je syfilis hebben opgelopen, dan word je behandeld met een antibioticumkuur. De bacterie wordt gedood en je hebt geen syfilis meer.
  Je wordt tijdens het onderzoek ook op chlamydia getest: een soa die veel vaker voorkomt (60.000 per jaar) en veel makkelijker overdraagbaar is!!

  Kortom:
  Niet veel nieuws onder de zon.

  Vriendelijke groet,
  piet soaaids
  Programma Prostitutie Soa Aids Nederland

  Commentaar

  Aan het werk...
  X