Sekswerkers als transnationale arbeidsmigranten

Inklappen
X
 • Filter
 • Tijd
 • Toon
Clear All
nieuwe berichten

 • Sekswerkers als transnationale arbeidsmigranten

  Sekswerkers als transnationale arbeidsmigranten

  Woensdag 30 mei 2007, 12:00 uur

  Promotie: Mw. M.L.P.C. Janssen / Culturele antropologie

  Reizende sekswerkers. Latijns-Amerikaanse vrouwen in de Europese prostitutie
  Marie-Louise Janssen deed onderzoek naar Latijns-Amerikaanse vrouwen die werkzaam zijn in de Europese seksindustrie, en geeft op die manier inzicht in de leefwereld van deze migranten. Het stereotype beeld van zielige slachtoffers die media en politiek voorschotelen, weerspiegelt vaak niet de realiteit van de sekswerkers. De vrouwen - en sinds de jaren negentig ook mannen en transgenders - nemen het initiatief om hun land en familie te verlaten en naar Europa te migreren om in de prostitutie te werken. Het merendeel is kostwinner thuis en draagt de financiële verantwoordelijkheid voor kinderen en familie in het land van herkomst. Een belangrijk aspect in de identiteitsvorming van de vrouwen is het gebrek aan mogelijkheden om openlijk over hun werk en ervaringen te praten. Gevoelens van schaamte, veiligheidsoverwegingen of trauma (bijvoorbeeld in het geval van vrouwenhandel) weerhouden hen ervan om hun ervaringen te delen met de achtergebleven familieleden en vrienden. De rol van schaamte in de identiteitsvorming van de vrouwen komt met name tot uiting bij degenen die geen succesvolle migratie achter de rug hebben en onverrichter zake naar huis zijn teruggekeerd. Bij de meerderheid van de sekswerkers verloopt de migratie echter wel goed, en ervaren zij een sociale en economische mobiliteit in het land van herkomst. Prostitutie in Europa door deze groep immigranten kan worden begrepen als een vorm van transnationale arbeidsmigratie. Door hun verhalen te analyseren vanuit een transnationaal perspectief wordt een diversiteit aan vrouwbeelden voortgebracht, waarin de vrouwen zich afwisselend identificeren met hun rol als verantwoordelijke moeder, succesvolle kostwinner en professionele sekswerker.

  Promotor Mw. prof. dr. S. Leydesdorff

  Lokatie: Agnietenkapel, Oudezijds Voorburgwal 231, 1012 EZ Amsterdam

  Deelname : toegang vrij

 • #2
  Re: Sekswerkers als transnationale arbeidsmigranten

  Klinkt interessant!

  Ik heb eerder van deze onderzoekster gehoord.

  Mirgranten sekswerkers en slachtoffers van vrouwenhandel zijn, zoals Ruth Hopkins ook altijd aangeeft, veel minder passief, dom, makkelijk uitbuitbaar enz. als men in de media doet geloven.

  Wat natuurlijk ook weer geen excuus is om gebruik te maken van de diensten van een gedwonge vrouw.

  Commentaar


  • #3
   Re: Sekswerkers als transnationale arbeidsmigranten

   Eindelijk blijkt dat iemand die wil promoveren, die iets fatsoenlijks wil vertellen over sekswerkers, een veel menselijker en realistischer invalshoek wenst te belichten dan al die genen die zich willen profileren (hun 'baantje' willen opwaarderen , hun website willen volschrijven) door te schermen met vage rapporten over veronderstelde misstanden, ik denk aan gemeenteraadsleden , politieambtenaren .....
   Ik ga er naar toe .....
   Mr. Goodbar gaat er altijd in ....

   Commentaar

   Aan het werk...
   X