Illegale prostitutie heeft vrij spel

Inklappen
X
 • Filter
 • Tijd
 • Toon
Clear All
nieuwe berichten

 • Illegale prostitutie heeft vrij spel

  Illegale prostitutie heeft vrij spel
  De politie in Rotterdam heeft dit voorjaar twaalf minderjarige meisjes bevrijd uit de illegale prostitutie. Het gaat om meisjes tussen de 13 en 17 jaar die in vervallen woningen zaten opgesloten en daar onder barre omstandigheden werden gedwongen tot betaalde seks.

  Het korps kwam de jonge meisjes op het spoor door controles in het illegale prostitutiecircuit. Dit soort controles worden door slechts acht andere korpsen uitgevoerd. Uit de Korpsmonitor Prostitutie & Mensenhandel, die in bezit is van de researchredactie van RTL Nieuws, blijkt dat 16 korpsen weinig tot niets doen aan controles in het illegale prostitutiecircuit.

  Toezicht op illegale prostitutie
  In 2010 registreerde de politie ruim 64 misstanden in de niet-vergunde branche. In 2008 waren er dat nog 54. Maar dit is slechts het topje van de ijsberg omdat de politie nauwelijks controleert in de illegale sector. In de korpsmonitor staat dat 'de verwachting is dat het aantal misstanden in de schijnbaar onzichtbare niet-vergunde branche vele malen hoger is dan door de korpsen werd geregistreer'. Ondanks dat er iets meer misstanden werden geregistreerd is de aandacht van de politie voor die sector 'verslechterd'.

  Toezicht op legale prostitutie
  De politie heeft in 2010 bijna drieduizend controles uitgevoerd bij bordelen, clubs en escortbranche met een vergunning. Daarbij zijn 369 mistanden geconstateerd (311 in 2008). De onderzoekers stellen dat 'gelet op het groeiende aantal misstanden, er in 2010 geen sprake is van het onder controle hebben van de vergunde branche.'

  Toezicht loont
  Om zicht te krijgen op de illegale prostitutiesector zoekt het Team Mensenhandel van het korps Rotterdam-Rijnmond op internet naar verdachte advertenties waar jonge vrouwen zich aanbieden. Vervolgens nodigen ze meisjes uit naar een woonadres waar de politie intrek in heeft genomen. Zodra de dame op het afgesproken adres aanbelt maakt de politie zich kenbaar. De eerste vier maanden van 2011 trof de politie op die manier twaalf minderjarige meisjes aan. In dezelfde periode vorig waren er dat nog vijf.

  Alleen matras op de grond
  Teamleider Jean Custers van het Rotterdamse korps zegt bij controles vaak schrijnende situaties aan te treffen met minderjarige meisjes. "Het zijn kale, kille en koude woningen met soms alleen een matras op de grond waar vaak jonge meisjes worden geprostitueerd."


  © RTL Nieuws.nl

  http://www.rtl.nl/(/actueel/rtlnieuw...rostitutie.xml

 • #2
  Re: Illegale prostitutie heeft vrij spel

  Politie Rotterdam bevrijdde 12 minderjarige meisjes

  De politie in Rotterdam heeft dit voorjaar 12 minderjarige meisjes bevrijd uit de illegale prostitutie. Het gaat om meisjes tussen de 13 en 17 jaar die in vervallen woningen zaten opgesloten en daar onder barre omstandigheden werden gedwongen tot betaalde seks.
  Teamleider Jean Custers van het Rotterdamse korps zegt bij controles vaak schrijnende situaties aan te treffen met minderjarige meisjes. 'Het zijn kale, kille en koude woningen met soms alleen een matras op de grond waar vaak jonge meisjes worden geprostitueerd,' zegt hij tegen RTL Nieuws.

  De politie probeert de komende jaren beter zicht te krijgen op illegale prostitutie, waar met name via internet klanten geworven worden.

  Mensenhandelaren
  De Nederlandse politie heeft in 2010 meer verdachten van mensenhandel opgespoord en aangeleverd aan het Openbaar Ministerie (OM). Het aantal verdachten steeg van 239 in 2008 naar 337 afgelopen jaar. Ook werden er meer dossiers aangeleverd: 133 in 2008 en 207 in 2010. Dat staat in de donderdag gepubliceerde Korpsmonitor 2010 Prostitutie en Mensenhandel.

  De politie presenteert sinds 2002 tweejaarlijks de resultaten op het gebied van toezicht en opsporing in de legale en illegale prostitutiebranche.

  Korpsen
  In het onderzoek wordt ook per politiekorps gekeken. Bij de regiokorps IJsselland zijn de prestaties fors achteruitgegaan. Korps Zuid-Holland-Zuid is flink vooruitgegaan qua opsporing. Volgens RTL Nieuws doen 16 korpsen weinig tot niets aan controles in het illegale prostitutiecircuit.

  bron: AD.nl
  And lead us not into temptation, but deliver us from evil.

  Commentaar


  • #3
   Malle Jean, de korpsmonitor 2010 en de mensenhandelgekte bij de Nederlandse politie

   Je blijft lachen met Jean Custers, de opgewekte zedenrechercheur van de politie Rotterdam-Rijnmond. Hij is er kennelijk van overtuigd - overigens net als ik - dat lachen, blije gezichten en mensenhandel goed samen kunnen gaan. Onlangs zagen we hem nog bij de EO en nu is hij alweer bij RTL. In het interview gaat het over minderjarige prostituees en zoals in het artikel hierboven al te lezen viel, heeft Jean opvallend veel aandacht voor de inrichting van de verdachte woningen.
   Over illegale prostitutie:
   "Je weet nooit wat je mist"
   En nog een paar imbeciele opmerkingen:
   "Ze wordt gebracht naar woningen waar u en ik toch liever niet zouden wonen"
   "Heb je een woning, een dak boven je hoofd en je legt een matras op de grond dan is in principe prostitutie al mogelijk"
   "Of dat alles misschien wel OK is"

   Met zo'n man weet je nooit of het echt serieus is of dat hij zich beet heeft laten nemen door Maria Mosterd-achtige typetjes. Hij lijkt me in staat een psychiatrisch patiënte uit een isoleercel ("kaal, ongezellig vertrek") te bevrijden en vervolgens 100 signalen m.b.t. deze vrouw in SLIM (programma van Expertisecentrum Mensenhandel en Mensensmokkel (EMM)blz ) vast te leggen.

   Nu kan de situatie in de prostitutie in Rotterdam slechter zijn dan elders maar opvallend is dat bij de Rotterdamse politie het percentage controles in 2008 en 2010 waar misstanden werden aangetroffen veel en veel hoger is dan bij andere korpsen: resp. 50 en 43%. Het bevestigt eerder het beeld dat op tal van andere terreinen zichtbaar is: een vervelend, pietluttig politiekorps.

   Ook bij het vastleggen van signalen mensenhandel is Rotterdam-Rijnmond koploper van de regionale korpsen met 1050(blz. 92) maar de echte koploper is het KLPD met 3500. Misschien is de bezetenheid van de nationale recherche met hotelprostitutie hier debet aan.
   Pagina 94 laat diverse interessante zaken zien. Een spectaculaire stijging van het aantal aangiftes:
   van 315 in 2008 naar 494 in 2010. Ik vraag me af hoe een dergelijke groei zo snel tot stand is gekomen. Een lager liggende lat en vurige aanmoedigingen van de kant van de politie zullen hier niet helemaal vreemd aan zijn.

   Opvallend is de activiteit van de regiopolitie Amsterdam-Amstelland: een opvallende groei van het aantal gestarte onderzoeken: meer dan een verdubbeling en een opvallend hoog aantal in verhouding tot het aantal aangiftes en veel gestaakte onderzoeken. Ik begin nu langzamerhand te begrijpen waarom ze in A'dam geen prostitutiemoorden kunnen oplossen.
   Landelijk ook veel activiteit maar die in een zorgwekkend aantal zaken tot niets leidt: “In 2010 moesten 244 onderzoeken worden gestopt of afgebroken vanwege bijvoorbeeld onvoldoende bewijs of het ontbreken van nadere opsporingsindicaties.” M.I. duidt dit ook op een aanzienlijk aantal loze aangiftes.
   DIT BETEKENT DAT BIJNA DE HELFT (van het totaal (534)) VAN DE MENSENHANDELONDERZOEKEN BIJ DE POLITIE TOT NIETS LEIDT.

   Misschien zou dit anders zijn als ze interesse voor het eindresultaat had maar wat dat betreft is de grenzenloze registratiedrift die zich uitleeft in eindeloze reeksen signalen, opeens geheel afwezig blijkens het volgende citaat:
   "De politie beschikt niet over gegevens van het aantal verdachten dat uiteindelijk is veroordeeld en welke straffen er zijn opgelegd. Ook is er geen duidelijk beeld van het aantal slachtoffers mensenhandel.”

   De Nederlandse politie; waarlijk een politieapparaat in de ban van de mensenhandelgekte.
   Laatst gewijzigd door STL; 03-06-11, 01:32.
   Hou je van mensen, hou je van handel, probeer het dan eens in de mensenhandel!

   Commentaar


   • #4
    Re: Illegale prostitutie heeft vrij spel

    Over zogeheten illegale prostitutie kan ik mij niet druk maken; over door anderen daartoe gedwongen prostitutie daarentegen wel en dat kan ook legaal.

    Zolang als "De politie beschikt niet over gegevens van het aantal verdachten dat uiteindelijk is veroordeeld en welke straffen er zijn opgelegd. Ook is er geen duidelijk beeld van het aantal slachtoffers mensenhandel.” gesteld wordt, wordt er door onze overheid niets effectiefs tegen gedwongen prostitutie gedaan en daar betalen we ze niet voor, toch?

    Commentaar


    • #5
     Re: Illegale prostitutie heeft vrij spel

     Gedwongen prostitutie en mensenhandel is en blijft altijd een gebied wat duister is.

     Het is altijd moeilijk te bewijzen maar als er een indicatie is dan ga ik zelf niet meer dat adres toe.
     En eventueel doe ik aangifte bij de politie,maar ik hoop dat er mensen zijn die ook bij hun zelf ten rade gaan als zij het vermoeden hebben dat er iets niet klopt dit ook doen en niet altijd hun kop in het zand steken.
     En hier schrijven heb je bewijzen ect ect ect.

     Natuurlijk is het voor vele van ons moeilijk te bekennen dat ze naar de H**ren gaan om aan hun trekken te komen die ze thuis niet kunnen krijgen.
     Daarom is het moeilijk gebied.

     Ik heb altijd maijn grootste twijfels bij meisjes uit het Oostblok in de leeftijd van 18+ maar ook bij oudere dames.

     Sjaka

     Commentaar


     • #6
      Re: Illegale prostitutie heeft vrij spel

      Oorspronkelijk geplaatst door sjaka Bekijk bericht
      En hier schrijven heb je bewijzen ect ect ect.
      Het hebben van bewijs is wel degelijk het criterium.

      Sommige mensen hebben gevoelsmatig hun twijfels bij elke Oostblok-dame. Anderen hebben gevoelsmatig hun twijfels bij elke dame tussen de 18 en 23 jaar.

      Het getuigd van weinig respect om op basis van gevoelens/vermoedens iemand achter zijn of haar rug als slachtoffer te bestempelen. Laat staan dat ik de instanties inschakel zonder dat het voor mijzelf vaststaat dat het foute boel is.

      Ik geef toe dat ik mij de tijd niet gun om mij te verdiepen in het feit of het nu foute boel is of niet. Een rondje langs de dames van plezier blijft voor mij een snelle wip. Verdieping van een dergelijk contact voorbij het koetjes-en-kalfjes niveau past bij mij niet in het plaatje. Het opbouwen van een diepere emotionele band is m.i. iets voor een (vriendschappelijke) relatie.

      Nogmaals: Gedwongen prostitutie komt wel degelijk voor. Vaak willen de slachtoffers nog niet eens tegen zichzelf toegeven in welke situatie ze verzeild zijn geraakt. Laat staan dat ze dit tegen een hulpverlener, politieagent, of zelfs iemand die ze als vriend beschouwen, doen.

      Bewijs voor gedwongen prostitutie is dus zeer moeilijk, of zelfs onmogelijk, te verkrijgen via de dames (of klanten). Politie en Justitie zullen dus andere manieren moeten bedenken om bewijs voor mensenhandel boven tafel te krijgen in plaats van de dames (waaronder vele die geen slachtoffer zijn) tot vervelens toe lastig te vallen en te stigmatiseren.

      De werkelijke mensenhandelaren zitten ongemoeid in hun kapitale villa een comfortabel leven te leiden, en vrijwillig werkende dames in Nederland worden constant door hulpverleners en politie lastig gevallen. Leg mij eens uit hoe je dit kunt betitelen als "aanpak van mensenhandel". Dat kan dus niet, en kun je inderdaad stellen dat Illegale/Gedwongen prostitutie vrij spel heeft. Gewoon omdat de focus van de Nederlandse instanties volledig op de verkeerde plaats ligt.

      SlowWalker

      Commentaar


      • #7
       Re: Illegale prostitutie heeft vrij spel

       Oorspronkelijk geplaatst door sjaka Bekijk bericht
       Gedwongen prostitutie en mensenhandel is en blijft altijd een gebied wat duister is.

       Het is altijd moeilijk te bewijzen maar als er een indicatie is dan ga ik zelf niet meer dat adres toe.

       Sjaka
       Maar juist die indicatie is nou zo lastig.

       Ik heb zelf wel eens het één en ander bij bepaalde dames gesignaleerd wat goed kan duiden op gedwongen prostitutie. Toch kan ik er volledig naast zitten! Daarnaast geloof ik ook best dat ik wel eens een DVP bezocht heb die daadwerkelijk gedwongen werkt, maar waar ik weer helemaal niets aan gemerkt heb.

       Het blijft dus een verhaal dat gebaseerd is op gevoel enerzijds en schijnbare feiten, die wel een vermoeden opwekken, maar niet hard gemaakt kunnen worden anderzijds. Komen we hier ooit uit?

       Groeten,

       Tijgerpeper
       Een wandelingetje? Daar kun je mij midden op de dag voor wakker maken..........

       Commentaar


       • #8
        Re: Illegale prostitutie heeft vrij spel

        Illegale prostitutie vind ik niet zo interessant, want dat heeft op zich niets met criminaliteit (een situatie met een slachtoffer) te maken. Het is in de eerste plaats een papieren werkelijkheid.
        De prioriteiten van de politie zouden naar mijn idee vooral afhankelijk moeten zijn van de impact van een daad op een onschuldige burger en dat kan net zo goed volkomen legale prostitutie betreffen.

        Ik kan mij ook goed voorstellen dat er niet heel veel onderzoek plaatsvindt naar illegale prostitutie, want daar gaat naar verhouding meer werk in zitten en een politie met prestatiecontracten (wat mij betreft meteen afschaffen!) wil bij voorkeur snel en simpel punten scoren. Dat "dwingt" de politie vooral legale prostitutie te controleren, want dat verloopt een stuk gemakkelijker.

        Commentaar


        • #9
         Re: Illegale prostitutie heeft vrij spel

         Oorspronkelijk geplaatst door hitsige man Bekijk bericht
         Illegale prostitutie vind ik niet zo interessant, want dat heeft op zich niets met criminaliteit (een situatie met een slachtoffer) te maken. Het is in de eerste plaats een papieren werkelijkheid.
         Nou... noem jij mensenhandel geen criminele activiteiten dan?

         Commentaar


         • #10
          Re: Illegale prostitutie heeft vrij spel

          Oorspronkelijk geplaatst door ieleman Bekijk bericht
          Nou... noem jij mensenhandel geen criminele activiteiten dan?
          Illegale prostitutie heeft niet altijd een relatie met mensenhandel. Bijvoorbeeld een dame die thuis ontvangt zonder haar inkomsten op te geven om maar iets te noemen. Dat is uiteraard Illegale prostitutie maar wel eigen keuze. Ik denk dat daar het verschil zit.
          And lead us not into temptation, but deliver us from evil.

          Commentaar


          • #11
           Re: Illegale prostitutie heeft vrij spel

           Oorspronkelijk geplaatst door ieleman Bekijk bericht
           Nou... noem jij mensenhandel geen criminele activiteiten dan?
           Het is niet nodig om een vraag te stellen als je het antwoord al weet...

           Prostitutie kan illegaal zijn helemaal zonder mensenhandel en legaal onder schrijnende omstandigheden. Veel mensen halen dat door elkaar.
           Ook bij het grote publiek klinkt illegaal best erg, maar misschien werkt de illegale dame vrijwillig, is ze goed in haar werk en doet ze het met veel plezier. Daarom zegt dat onderscheid mij niet heel veel.

           Commentaar


           • #12
            Re: Illegale prostitutie heeft vrij spel

            Bovendien wordt de term 'mensenhandel' nogal eens opgerekt. Daaronder vallen dan ook lieden die eigenlijk niet heel veel meer zijn dan een soort uitzendbureaus of impressario's voor vrouwen die om wat voor reden dan ook voor het vak hebben gekozen, maar niet het hele gedoe van plek zoeken etcetera op zich willen nemen. Dat betekent niet, dat er niet zoiets als mensenhandel, dwang of misbruik van vertrouwen zou zijn, maar het een en ander wordt wel met elkaar verward.

            Commentaar


            • #13
             Re: Illegale prostitutie heeft vrij spel

             http://www.hetccv.nl/nieuws/2011/10/...-rijnmond.html

             De controle van prostitutie op het Internet is dus sinds februari 2011 in Rotterdam al aan de gang. De gemeenten moeten dat zelf regelen. In een artikel over doelstellingen van de gemeente Rotterdam zoals samenhorigheid, veiligheid, sport en omgang met elkaar, las ik dat het speuren naar bordelen zonder vergunning die op het Internet adverteren 24 uur per dag plaats vindt.

             Commentaar


             • #14
              Re: Illegale prostitutie heeft vrij spel

              Dat er in Rotterdam veel meer illegale prostitutie zou zijn dan in andere steden, lijkt mij helemaal niet zo vreemd. De tweede stad van het land, maar geen rosse buurt.

              Commentaar


              • #15
               Re: Illegale prostitutie heeft vrij spel

               Ik lees achter de klik dat een ambtenaar van het RIEC (is dat de gemeente? politie?) 20 (ja twintig) uur per week het internet afsnuffelt op zoek naar signalen van illegale prostitutie. Ik dacht dat er een economische crisis aan de gang was. Ee halve werkweek zitten klikken op Kinky en Hookers lijkt me nu niet een erg zinvolle besteding van belastinggeld.

               Oorspronkelijk geplaatst door dick 1958 Bekijk bericht
               http://www.hetccv.nl/nieuws/2011/10/...-rijnmond.html

               De controle van prostitutie op het Internet is dus sinds februari 2011 in Rotterdam al aan de gang. De gemeenten moeten dat zelf regelen. In een artikel over doelstellingen van de gemeente Rotterdam zoals samenhorigheid, veiligheid, sport en omgang met elkaar, las ik dat het speuren naar bordelen zonder vergunning die op het Internet adverteren 24 uur per dag plaats vindt.

               Commentaar


               • #16
                Re: Illegale prostitutie heeft vrij spel

                dat zien hun wat anders als hij daarmee genoeg centjes binnen harkt om in elk geval zijn salaris te betalen is het voor hun prima.

                Commentaar


                • #17
                 Re: Illegale prostitutie heeft vrij spel

                 Oorspronkelijk geplaatst door tubbie40 Bekijk bericht
                 dat zien hun wat anders als hij daarmee genoeg centjes binnen harkt om in elk geval zijn salaris te betalen is het voor hun prima.
                 @ Tubbie:
                 Twintig uur per week is meer dan een halve FTE (overheid = 36 u p/w). Kosten op jaarbasis inclusief salaris (BBRA schaal 8/9), bureau, computer, gas water licht, koffie en de rest= ongeveer 50 tot 60.000 euro.
                 Ik zou ook niet weten hoe dat RIEC centjes binnenharkt. Dat is volgens mij niet hun taak. Waar is dat RIEC wettelijk geregeld? Wat is de wettelijke basis voor deze opsporingsactiviteiten? Mogen ze informatie aan de Belastingdienst geven? Want ik denk dat je op de Belastingdienst doelt als je spreekt over 'Centjes binnenharken".

                 Commentaar


                 • #18
                  Re: Illegale prostitutie heeft vrij spel

                  ze zullen naar alle misstanden op zoek zijn bv zwartwerken, gedwongen prostitutie, huizen waar de dames bv moeten pzc enz. en dat doet de overheid bij iedereen en nee niet iedereen zal gepakt worden. dat wil niet zeggen dat men dit niet moet doen er zijn genoeg diensten in dit land waar elk jaar een bak geld naartoe gaat moet men hier dan gelijk maar mee stoppen.

                  ik hoop het niet mensen overtreden van nature graag de regeltjes daarom dus toezicht en controle ook in deze branche kan jeniet iedereen op zijn blauwe,groene, bruine enz. ogen geloven.

                  have fun

                  Commentaar


                  • #19
                   Re: Illegale prostitutie heeft vrij spel

                   Oorspronkelijk geplaatst door tubbie40 Bekijk bericht
                   ze zullen naar alle misstanden op zoek zijn bv zwartwerken, gedwongen prostitutie, huizen waar de dames bv moeten pzc enz. en dat doet de overheid bij iedereen en nee niet iedereen zal gepakt worden. dat wil niet zeggen dat men dit niet moet doen er zijn genoeg diensten in dit land waar elk jaar een bak geld naartoe gaat moet men hier dan gelijk maar mee stoppen.
                   Twee reacties:
                   Als dat RIEC ergens naar op zoek is, is dat RIEC dan bezig met opsporingsactiviteiten? Waar is de wettelijke basis daarvoor? En waar is de wettelijke basis dat die RIEC-ambtenaren de informatie die ze verzamelen mogen delen met derden? Dat ligt in opsporingsland pijnlijk precies kan ik je vertellen.

                   Dan de diensten waar een bak geld naar toe gaat. Daarbij vraag ik me af of de prioritering wel juist is. Ons stijgende begrotingstekort en stijgende staatsschuld zijn immers bekend. De markt van welzijn en geluk, van overheidswege gefourneerd en gefinancierd, is in de toekomst niet meer overeind te houden. Maar omdat zo'n RIEC meelift op het idee dat er meer geld moet naar "veiligheid" wordt er weer zo'n nieuwe dienst uit de grond gestampt.

                   Vragen? Vragen? Valt dat RIEC onder de gemeente, onder de politie, onder het ministerie van Binnenlandse Zaken, onder min van Justitie? En van wie krijgen ze allemaal informatie? Van de politie, van de Belastingdienst, de gemeente (GBA), de Rijksdienst voor het Wegverkeer, het UWV? Ik denk dat een goede advocaat er gehakt van maakt.

                   Commentaar


                   • #20
                    internet-controle op illegale prostitutie; RIEC Rotterdam

                    Hieronder een artikel uit Binnenlands Bestuur over internetrazzia's door de gemeente Rotterdam. Het leuke is dat je op de site van Binnenlands Bestuur onder het artikel je eigen tips voor de opsporing kwijt kunt.

                    Het Regionaal Informatie- en Expertise Centrum (RIEC) in Rotterdam-Rijnmond is al sinds februari bezig met controle op internet op illegale prostitutie. Hans* is de eerste ambtenaar in Nederland die deze opsporing via internet doet.
                    Advertenties
                    Hans brengt mogelijke illegale prostitutie in beeld door het internet af te speuren op advertenties of andere uitingen van aanbieders. Hij werkt nauw samen met de politie Rotterdam-Rijnmond. ‘Ik kijk op internet naar advertenties die met prostitutie of mensenhandel te maken hebben. Als ik iets verdachts vindt, dus prostitutie waar geen vergunning voor is afgegeven, geef ik dat door aan het Controle Team Prostitutie en Mensenhandel (CPM) van de politie. Die gaan vervolgens op controle.’

                    Sluw
                    Criteria waarmee hij zoekt kan Hans niet vertellen, aangezien dit toekomstige activiteiten in gevaar kan brengen. ‘Criminelen volgen alles, ze zijn hierin heel sluw.’ Natuurlijk is niet alle prostitutie illegaal, maar uit de advertenties kan Hans toch opmaken dat mensenhandel ermee te maken kan hebben. ‘Die kenmerken kan ik ook niet vertellen.’ Als hij een advertentie aantreft van mogelijke illegale prostituees in een gemeente buiten Rotterdam-Rijnmond geeft hij dit aan desbetreffende gemeenten of het politiekorps aldaar door.

                    Ketenaanpak
                    Aan dit opsporingswerk besteedt Hans 20 uur per week. De overige tijd steekt hij in de totstandkoming van goede samenwerking tussen de ketenpartners en het RIEC. In de ketenaanpak mensenhandel, die wekelijks overlegt en de internetresultaten bekijkt, zitten ook afgevaardigden van de Arbeidsinspectie, de GGD, de Belastingdienst, de SIOD en het Prostitutie Maatschappelijk Werk. ‘In de ketenaanpak mensenhandel proberen we ook te voorkomen dat dames in de prostitutie terechtkomen. We vangen hen op en proberen de mensenhandelnetwerken erachter aan te pakken. De samenwerking gaat ontzettend goed.’

                    Expertise
                    Of een prostituee inderdaad illegaal werkt, achterhaalt Hans door informatie over de vergunningen op te vragen bij de gemeenten. Sinds hij in februari begon is het aantal “hits” zeker toegenomen. ‘Gaandeweg kan ik steeds meer en beter zoeken. Ik heb meer expertise gekregen. Dat kan die toename ook verklaren.’ Ook krijgt Hans regelmatig tips van de politie om uit te zoeken. ‘Ze vragen me dan om een bepaald persoon te monitoren om te zien of het de moeite waard is om achteraan te gaan. Hoe vaak en waar adverteert deze persoon en waar? Dat is niet eenvoudig. Telefoonnummers wisselen nogal eens. Maar de aanpak is effectief.’

                    Informatieplein
                    Coördinator Corine Duitman van het RIEC vertelt dat de tien RIEC’s in 2009 zijn opgezet als pilot die tot het eind van dit jaar loopt. De helft van de financiering komt van het ministerie, de andere helft van de 19 deelnemende gemeenten in de regio Rotterdam-Rijnmond naar inwoneraantal. Ze benadrukt dat het RIEC onafhankelijk is en als doel heeft de geïntegreerde samenwerking tussen verschillende partijen te faciliteren. ‘We zijn een soort informatieplein.’ Partijen hebben vaak een verschillende aanpak van criminaliteitsproblemen. ‘Ook de bestuurlijke aanpak werd voor onze oprichting onvoldoende ingezet, omdat er onvoldoende expertise was. We versterken die bestuurlijke aanpak, bijvoorbeeld de BIBOB, door onze expertise met gemeenten te delen.’

                    Discussie
                    Omdat de RIEC’s volgens minister Opstelten zulk goed werk levert, is inmiddels duidelijk dat de centra na 2011 structureel worden voortgezet. ‘Dat betekent dat de opsporing op internet door Hans ook doorgaat.’ Dit onderdeel valt onder het project Handhaven op Niveau (HON). ‘De discussie over wie deze taak moet doen is in Rotterdam ook gevoerd. De politie in Rotterdam had steeds minder tijd of mankracht om op internet te speuren en wilde zich meer op de mensenhandel richten en de controle naar de gemeente overhevelen. Met HON kunnen we expertise naar verschillende gemeenten brengen. Prostituees bieden zich immers ook in verschillende gemeenten aan.’

                    Bestuurlijke maatregel
                    Bij misstanden ontvangt het RIEC een bestuurlijke rapportage van de politie. Het RIEC vult dit eventueel aan en brengt advies uit aan de burgemeester met daarbij een voorbeeld van een besluit. Deze kan dan een bestuurlijke maatregel opleggen. Duitman schat dat het afgelopen half jaar 30 tot 40 rapportages zijn gemaakt. ‘Het merendeel daarvan leidde tot een bestuurlijke maatregel, een aantal gevallen lopen nog. Bij één burgemeester lopen nog negen gevallen.’

                    Evaluatie
                    Voorlopig blijft Hans het opsporingswerk alleen doen, maar Duitman kan zich een extra medewerker voorstellen als dat nodig is. ‘Het is een jonge aanpak die we nog wel goed moeten evalueren op resultaat en op waar we verbeteringen kunnen aanbrengen.’ Een toename aan illegale internetprostitutie is moeilijk in te schatten. ‘Een prostituee kan zich aanbieden onder verschillende namen. We zijn een database aan het opbouwen, maar het is nog te vroeg om hierover uitspraken te doen.’

                    Rapportage
                    Dat de ketenaanpak werkt staat volgens Duitman wel als een paal boven water. Ze wijst op de Jaarrapportage 2010. Daaruit blijkt onder meer dat in de keten mensenhandel vorig jaar 28 rapportages zijn opgesteld tegen 17 in 2009. In Rotterdam leidde dit tot 21 bestuurlijke maatregelen tegen drie vergunde seksinrichtingen en 18 illegale seksinrichtingen, vooral in woningen.

                    http://www.binnenlandsbestuur.nl/ope....2470878.lynkx

                    Commentaar


                    • #21
                     Re: internet-controle op illegale prostitutie; RIEC Rotterdam

                     Oorspronkelijk geplaatst door jefgeeraerts Bekijk bericht
                     Het Regionaal Informatie- en Expertise Centrum (RIEC) in Rotterdam-Rijnmond is al sinds februari bezig met controle op internet op illegale prostitutie. Hans* is de eerste ambtenaar in Nederland die deze opsporing via internet doet.
                     http://www.binnenlandsbestuur.nl/ope....2470878.lynkx
                     Het RIEC is de zoveelste private, zogenaamd onafhankelijke partij die zich met mensenhandel bezig zegt te houden:
                     "Mensenhandel
                     Uitbuiting in de seksindustrie, jeugdprostitutie en loverboys; ingrijpende problemen die het RIEC bestrijdt door informatie-uitwisseling en nauwe samenwerking tussen partners te faciliteren en te stimuleren. Het RIEC geeft vorm aan digitaal toezicht op internet gericht op illegele prostitutie en mensenhandel in de hele regio."

                     Zogenaamd tegen de mensenhandel maar de activiteiten van * - derde generatie NSB'er - leiden hoofdzakelijk tot "illegale prostitutie" - lees: thuisprostituees - die vanwege overlast verbodswaardig is maar als bron van overlast in de praktijk alleen na langdurig gesnuffel opgespoord kan worden.
                     Daaruit blijkt onder meer dat in de keten mensenhandel vorig jaar 28 rapportages zijn opgesteld tegen 17 in 2009. In Rotterdam leidde dit tot 21 bestuurlijke maatregelen tegen drie vergunde seksinrichtingen en 18 illegale seksinrichtingen, vooral in woningen.
                     Deze club druktemakers afficheert zichzelf als "Een vuist tegen georganiseerde criminaliteit" en wat doet ze werkelijk? Agenten van het vervelendste politiekorps van Nederland op het dak van een niemand tot last zijnde thuisprostituee sturen!

                     Door zich met private profiteurs als Comensha, Blinn, de Nationaal Rapporteur (eigenlijk een ambtelijk gedrocht), Riec, M en weet ik welke oplichters nog meer in te laten, maakt de politie van de bestrijding van prostitutiecriminaliteit steeds meer een ineffectieve karikatuur.