Nieuwe wet: Wel of geen pasje?

Inklappen
X
 • Filter
 • Tijd
 • Toon
Clear All
nieuwe berichten

 • Nieuwe wet: Wel of geen pasje?

  Beste heren (en dames),

  Ik werk als journalist voor het tv programma Nieuwsuur. Binnenkort wordt er weer een nieuwe wet in de kamer besproken, de Wet regulering prostitutie en bestrijding misstanden seksbranche. Opvallend in die wet is voor prostituees de verplichting om een pasje te hebben en voor de klanten naar dit pasje te vragen. Is er geen (echt) pasje dan is de klant strafbaar.

  Wij willen graag weten wat jullie daar van vinden.
  Is het een goed idee, zouden jullie daar naar vragen? Is het een oplossing voor eventuele misstanden of juist niet? Kortom: we horen graag wat jullie mening is.

  Dus laat hier op t forum je mening achter! Dit is dus GEEN verzoek voor een interview of zoiets, maar we willen heel graag horen wat jullie mening is op dit forum. Mocht je wel een interview willen geven dan horen we dat graag natuurlijk , maar dat is niet onze oproep.

  Ik hoop op jullie reacties!
  Groetjes,
  Saar

 • #2
  Re: Nieuwe wet: Wel of geen pasje?

  Weer zo'n stom regeltje hoe kan je dan zien dat het echt is? Als die dingen goed nagemaakt worden ben je dan ook strafbaar als je er in trapt?
  lickmaster of the hookers universe

  Commentaar


  • #3
   Re: Nieuwe wet: Wel of geen pasje?

   Oorspronkelijk geplaatst door 123Saar Bekijk bericht
   Is het een goed idee, zouden jullie daar naar vragen? Is het een oplossing voor eventuele misstanden of juist niet? Kortom: we horen graag wat jullie mening is.
   Nee, het is geen goed idee.
   Ja, ik zou er natuurlijk wel naar vragen omdat dit dan wettelijk verplicht is en nee, het is geen oplossing voor eventuele misstanden.

   Dit pasjes ("Ausweiss bitte!!!") systeem is gebaseerd op een landelijk register waarin aankomende DVP's zich moeten inschrijven. Zonder registratie geen pasje.
   Bij registratie moet de dame op (een betuttelend) gesprek, waarbij ze informatie krijgt over de risico's van het vak, gezondheid, sociale zekerheid en de mogelijkheden om voor een ander beroep te kiezen.

   Alsof de betreffende dame die informatie niet al lang via internet heeft kunnen verkrijgen en alle voors en tegens niet allang heeft afgewogen.
   Daar voegt zo'n voor de dame betuttelend en vernederend gesprek echt niets aan toe.

   Er zullen vast ook wel de nodige dames zijn die het werk eerst eens willen uitproberen ("the proof is in the eating of the pudding") en er vervolgens na een of twee klanten weer mee willen stoppen als het in de praktijk tegen valt. Dan heeft de dame wel eerst al die ellende van registratie en pasje aanvragen moeten doorlopen en staat ze, ook al stopt ze er snel mee, wel voor de rest van haar leven als DVP te boek. Leuk voor de verdere carriere van bijvoorbeeld een bijklussende studente! De minister zal wel gaan beweren dat het register niet zo maar voor een ieder toegankelijk is en de privacy is gewaarborgd, maar in de praktijk komt daar natuurlijk niets van terecht. Het register zal zo lek als een mandje blijken te zijn.
   Er zullen ongetwijfeld ook wel kosten aan de registratie en de afgifte van het pasje zijn verbonden die voor rekening van de dame zullen komen.

   Er zal ook niet mee kunnen worden voorkomen dat sommige dames onder dwang van hun vriend moeten werken. Ze worden dan gewoon onder dezelfde dwang naar dat registratiegesprek gestuurd.

   Ik verwacht dat er een levendige handel in valse pasjes zal ontstaan.
   Als klant kun je vermoedelijk niet goed een vals van een echt pasje onderscheiden, of word je geacht zo'n speciale blauwe lamp mee te nemen waarmee ook bankbiljetten op echtheid worden gecontroleerd?

   En hoe sta je er als klant dan vervolgens voor wanneer het getoonde pasje achteraf niet echt blijkt te zijn?
   Volgt er dan een strafzaak met een uitgebreide welles/nietes discussie of je dat niet had moeten kunnen zien?

   Nog idioter lijkt mij het systeem dat je als klant via internet zult kunnen nagaan of het (registratie)nummer waarmee de DVP adverteert ook echt bestaat. Dan gebruikt een niet geregistreerde DVP toch gewoon het nummer van een wel geregistreerde DVP.

   En wat de politici betreft die voor deze onzin verantwoordelijk zijn: het lijkt mij duidelijk dat de betreffende dames politici nooit zelf in het vak hebben gezeten en de heren politici nooit zelf hebben gewandeld.
   Als er geen vrouwen bestonden, had al het geld van de wereld geen betekenis. (Onassis)
   Voluptas ex omni quaeritur! (Seneca)

   Commentaar


   • #4
    Re: Nieuwe wet: Wel of geen pasje?

    Als op zo'n pasje de echte naam en verdere personalia van de dame staan, dan kan me voorstellen dat de meeste dames deze gegevens niet graag aan de klanten prijsgeven. En ik als klant hoef het ook niet zonodig te weten. Weer iets dat achter een bureau is uitgedacht, en als er geen tegengas wordt gegeven door mensen uit de praktijk, dan wordt het gewoon ingevoerd en zit de branche er weer tot in lengte van jaren mee opgescheept.
    Er loopt hier heerlijk spul, dat precies past om je ***.
    En als ze ooit iets uitvinden wat nog lekkerder is, dan blijf ik dit er toch bijdoen.

    Commentaar


    • #5
     Re: Nieuwe wet: Wel of geen pasje?

     Klanten van prostituees zonder pasje worden volgens de wetgeving strafbaar. Het is echter een misverstand dat ‘niet geregistreerd’ gelijk staat aan ‘gedwongen’. Integendeel: de vrijwillig werkende prostituees (m/v) zullen zich het meest onttrekken aan de registratie in verband met hun privacy. Het is wenselijk dat klanten alleen gebruik maken van de diensten van deze groep. Paradoxaal genoeg, staat de overheid hen wel toe om seksueel contact te hebben met geregistreerde slachtoffers van mensenhandel, die krijgen namelijk óók een pasje. Hiermee legitimeert de overheid in feite uitbuiting van gedwongen prostituees!

     Daarnaast heeft het strafbaar stellen van klanten twee vervelende neveneffecten. Klanten zullen, wanneer ze vermoeden dat een niet geregistreerde prostituee wordt uitgebuit, angstig worden om dit te melden (anoniem is niet altijd anoniem). Dit is bijzonder jammer, omdat het in het verleden slachtoffers van mensenhandel uit het circuit konden worden gehaald na tips van een klant.

     Ten tweede maakt het strafbaar stellen van klanten de prostituees kwetsbaar. In Zweden, waar alle klanten strafbaar zijn, blijkt dat dit averechts werkt. Klanten die bang zijn om vervolgd te worden, hebben minder respect voor prostituees en stellen zich eerder agressief op. Ook moeten contacten plaats vinden op afgelegen en onveilige plekken waar contact met hulpverlening, gezondheidszorg en politie onmogelijk is.

     Commentaar


     • #6
      Re: Nieuwe wet: Wel of geen pasje?

      Oorspronkelijk geplaatst door OldAmsterdam Bekijk bericht

      Ten tweede maakt het strafbaar stellen van klanten de prostituees kwetsbaar. In Zweden, waar alle klanten strafbaar zijn, blijkt dat dit averechts werkt. Klanten die bang zijn om vervolgd te worden (...)
      Precies: het maakt niet alleen de prostituees maar ook de klanten (nodeloos) kwetsbaar.

      Het lijkt mij trouwens niet erg relaxed om je tijdens het voltrekken van de daad te moeten af vragen of het pasje dat je goed hebt bekeken wel echt is en of de deur van het huis niet elk moment kan worden ingetrapt door een controleteam dat vervolgens brult: Ausweiss bitte!

      Dan sta je daar met de dame met allebei niets aan, op zoek naar de papieren. Vervolgens blijkt natuurlijk alles in orde te zijn, maar probeer dan maar af te maken waar je mee bezig bent.

      Ik denk dat onze preutse, calvinistische overheid de prostitutie het liefst wil uitbannen door dit soort pesterijtjes en wil dat alle wandelaars "Family Men" worden die niet meer buiten de deur durven te eten.

      Eigenlijk was de situatie van voor de opheffing van het bordeelverbod waarbij gedoogd werd nog niet zo slecht.
      Als er geen vrouwen bestonden, had al het geld van de wereld geen betekenis. (Onassis)
      Voluptas ex omni quaeritur! (Seneca)

      Commentaar


      • #7
       Re: Nieuwe wet: Wel of geen pasje?

       "Wet regulering prostitutie". Al 100en jaren bemoeit de overheid zich op grond van steeds verschillende (schijnheilige) uitgangspunten met de prostitutie en vrijwel altijd met meer onbedoelde & ongewenste dan bedoelde gevolgen. Bestrijding misstanden, prima. Maar regulering door middel van pasjes? Weerzinwekkend Dat de overheid, met zijn ontstuitbare drang tot regulering van werkelijk alles, voor de gemiddelde burger zich steeds meer ontpopt als diens grootste vijand is zeer terecht een breed gevoeld, maar wel heel ongewenst, sentiment

       Ongetwijfeld ligt aan de gedachte aan pasjes de stupide redenering ten grondslag dat als de overheid ergens greep op krijgt, het dan beter gaat. De praktijk wijst iets geheel anders uit.

       Commentaar


       • #8
        Re: Nieuwe wet: Wel of geen pasje?

        Oorspronkelijk geplaatst door 123Saar Bekijk bericht
        Beste heren (en dames),

        Wij willen graag weten wat jullie daar van vinden.
        Is het een goed idee, zouden jullie daar naar vragen? Is het een oplossing voor eventuele misstanden of juist niet? Kortom: we horen graag wat jullie mening is.
        Tja, vanuit de wandelaar bekeken lijkt het mij niets. Hoe moet ik nu een echt pasje van een nepexemplaar onderscheiden? Is dat niet iets voor specifieke beambten, die hier voor getraind zijn (zoals de douane bij paspoorten)? Bovendien is het de vraag of de wandelaar verantwoordelijk gehouden moet worden voor deze controle. Is dat niet meer een taak voor de exploitant die de dame de gelegenheid biedt om haar werk uit te voeren? Als ik in de supermarkt iets koop ga ik er ook vanuit dat die supermarkt controleert waar zij haar waren vandaan haalt. Dan hoef ik dat toch ook niet als klant te doen.

        Voor wat betreft de dames vraag ik mij af welk onderscheid het hebben van een pasje maakt. Ook dames die gedwongen werken kunnen aan zo'n pas komen......

        Groeten,

        Tijgerpeper
        Een wandelingetje? Daar kun je mij midden op de dag voor wakker maken..........

        Commentaar


        • #9
         Re: Nieuwe wet: Wel of geen pasje?

         Oorspronkelijk geplaatst door Tijgerpeper Bekijk bericht
         Tja, vanuit de wandelaar bekeken lijkt het mij niets. Hoe moet ik nu een echt pasje van een nepexemplaar onderscheiden? Is dat niet iets voor specifieke beambten, die hier voor getraind zijn (zoals de douane bij paspoorten)? Bovendien is het de vraag of de wandelaar verantwoordelijk gehouden moet worden voor deze controle. Is dat niet meer een taak voor de exploitant die de dame de gelegenheid biedt om haar werk uit te voeren? Als ik in de supermarkt iets koop ga ik er ook vanuit dat die supermarkt controleert waar zij haar waren vandaan haalt. Dan hoef ik dat toch ook niet als klant te doen.

         Voor wat betreft de dames vraag ik mij af welk onderscheid het hebben van een pasje maakt. Ook dames die gedwongen werken kunnen aan zo'n pas komen......

         Groeten,

         Tijgerpeper
         Inderdaad tegen die tijd dat jij het door hebt is de tijd om en hangt je paal op half 6
         lickmaster of the hookers universe

         Commentaar


         • #10
          Re: Nieuwe wet: Wel of geen pasje?

          Beste Saar,

          De meesten van ons zullen nu in herhaling vallen; alle aspecten van de wet zijn het afgelopen jaar uitgebreid in de hier opgesomde threads behandeld.

          Wat ik er zelf van vind staat o.a. hier:
          http://www.hookers.nl/showthread.php...=1#post1165873
          Op het moment van schrijven was de wet nog niet verzwaard met het amendement van de PVV om de minimumleeftijd tot 21 jaar op te hogen.

          En hier:
          http://www.hookers.nl/showthread.php...=1#post1317291
          Hieruit blijkt dat de VVD tegen de nieuwe wet was maar haar liberale principes verkocht voor gedoogsteun van de PVV.

          Een slechte, ondoordachte wet die in de praktijk schadelijk zal uitwerken. Het onterechte gevoel van urgentie komt voor een belangrijk deel voort uit de overschatting van prostitutiedwang in Nederland. Zo telt Comensha, een hulpverlenersstichting die met o.a met de telling van mensenhandelslachtoffers belast is, in Nederland ongeveer evenveel slachtoffers als het Bundeskriminalamt in de hele Bondsrepubliek.
          Hou je van mensen, hou je van handel, probeer het dan eens in de mensenhandel!

          Commentaar


          • #11
           Re: Nieuwe wet: Wel of geen pasje?

           Het enige voordeel dat ik weet is dat het pasje kan helpen om dames legaal te laten werken in hun eigen woonplaats of er buiten...
           Zover ik weet geeft Den Haag geen vergunningen meer aan dames/stellen die thuis willen ontvangen, je kan er dus vanuit gaan dat de meeste 'Den Haag'-advertenties op kinky geen vergunning hebben met hele grote financiele gevolgen voor hen ( boetes bij snappen, schijnt bij 2e waarschuwing 5 ruggen te zijn ).
           Ik waarschuw wel eens iemand om niet met Den Haag te adverteren als ze geen vergunning hebben, maar blijf het niet doen! Voordat je dit vak gaat doen, ga je toch eerst een rondsnuffelen wat wel en niet kan, schijnbaar ben ik dan een van de weinige die dat doet...

           Maar goed...zover ik weet mag je met het pasje dus ontvangsten doen, weet niet zeker meer of escort ook telt, maar geloof van wel.
           Zodra je met iemand anders gaat samenwerken die niet woont op het adres waar jij ontvangsten doet, moet je naast je pasje ook een seksvergunning aanvragen. Dus helaas...de tijd van de trio's is nog beperkt bij ons....zodra het pasje uitkomt zijn trio's voorbij Voordeel is dan wel weer dat Merel eindelijk weer eens thuis aan de bak kan
           Leeftijd is als wijn, hoe ouder hoe beter!

           Commentaar


           • #12
            Re: Nieuwe wet: Wel of geen pasje?

            Oorspronkelijk geplaatst door Joke ( van Cor) Bekijk bericht
            Het enige voordeel dat ik weet is dat het pasje kan helpen om dames legaal te laten werken in hun eigen woonplaats of er buiten...

            (...)zover ik weet mag je met het pasje dus ontvangsten doen, weet niet zeker meer of escort ook telt, maar geloof van wel.
            Een pasje en een werkvergunning zijn twee gescheiden zaken. Registratieplicht betekent alleen dat je als prostituee wordt ingeschreven in het grote landelijke register. Het wil niet zeggen dat je ook automatisch vergunning krijgt om zelfstandig (of met een of twee collega’s) te werken, vanuit het eigen huis of vanuit een ander pand. Het wetsvoorstel spreekt zich hierover niet uit.

            Door de voorgestelde invoering van de nuloptie (waardoor gemeenten de mogelijkheid krijgen om helemaal geen vergunningen aan seksbedrijven te verlenen) is het maar de vraag of je vanuit huis mag werken.

            In het ergste geval plaatst de Wrp zelfstandig thuiswerkende prostituees in een onmogelijke positie. Of zij besluiten zich te laten registreren en zijn dan weliswaar ‘legaal’ maar kunnen in de praktijk niet meer werken (behalve voor een exploitant). Of ze besluiten zich niet te laten registreren en kunnen dan wel zelfstandig blijven werken maar zijn strafbaar, net als hun klanten...

            Commentaar


            • #13
             Re: Nieuwe wet: Wel of geen pasje?

             De gegevens van de geregistreerde pasjes worden automatisch per computer gekoppeld naar de belastingdienst. Nu er een grote staatsschuld is, dan is elke inkomstenbron welkom. M.i. neemt de illegale prostitutie alleen maar toe. En wie zegt mij, dat degene, die deze rubriek gestart is, ook werkelijk een journalist is. Iedereen op dit forum gebruikt een pseudoniem. Zoals altijd in de politiek wordt er eerst een proefballonnetje losgelaten om de reacties te peilen. Van alle partijen, die in een gemeenteraadverkiezing deelnemen, met alle beloften, wordt uiteindelijk maar 1% in de 4 jaar uitgevoerd.
             Wat het hoofd vergeet, moeten de benen dragen.

             Commentaar


             • #14
              Re: Nieuwe wet: Wel of geen pasje?

              Oorspronkelijk geplaatst door STL Bekijk bericht
              Zo telt Comensha, een hulpverlenersstichting die met o.a met de telling van mensenhandelslachtoffers belast is, in Nederland ongeveer evenveel slachtoffers als het Bundeskriminalamt in de hele Bondsrepubliek.
              En wat zegt dit?
              Het lijkt mij dat als er in een klein land als Nederland net zo veel slachtoffers zijn als in een groot land als Duitsland dat dat best wel veel is (Ik gooi er expres even geen percentages tegenaan), dat bedoel je toch te zeggen?
              Verder vraag ik me af in hoeverre het Bundeskriminalamt zich bezighoudt met deze problematiek, maw, wellicht vergelijk je appels met peren. Verder vraag ik me af of een stichting als Comensha de absolute wijsheid in pacht heeft. Ik zal niet durven beweren dat ze jokken hoor maar ik heb de indruk dat er tegenover dit onderzoek weer een ander onderzoek is waar de uitkomst weer helemaal anders is.

              Commentaar


              • #15
               Re: Nieuwe wet: Wel of geen pasje?

               Oorspronkelijk geplaatst door Daffy Duck Bekijk bericht
               En wie zegt mij, dat degene, die deze rubriek gestart is, ook werkelijk een journalist is.
               Dat maakt toch helemaal niets uit? Ook via de journalistiek komt de informatie wel weer bij de politiek terecht. Ik denk dat het dan alleen maar goed is dat dit forum als één van hun informatiebronnen wordt gebruikt.

               Groeten,

               Tijgerpeper
               Een wandelingetje? Daar kun je mij midden op de dag voor wakker maken..........

               Commentaar


               • #16
                Re: Nieuwe wet: Wel of geen pasje?

                Ik zie niet in hoe dit pastje kan bijdragen aan het voorkomen van misstanden.

                Er zijn dames die hun centen naar pooiers brengen. Die blijven dat met pas ook doen.

                Het levert wel weer werk op voor ambtenaren. Die moesten toch bezuinigen?

                Heb je een link naar meer informatie over deze wet?
                Verzonden vanaf mijn vliegdekschip

                Commentaar


                • #17
                 Re: Nieuwe wet: Wel of geen pasje?

                 Oorspronkelijk geplaatst door ed nilson Bekijk bericht
                 Heb je een link naar meer informatie over deze wet?
                 Hier is het een en ander te vinden:

                 http://www.rijksoverheid.nl/document...bedrijven.html

                 http://www.rijksoverheid.nl/onderwer...ksbranche.html

                 http://www.rijksoverheid.nl/onderwer...van-state.html

                 Commentaar


                 • #18
                  Re: Nieuwe wet: Wel of geen pasje?

                  Hi Saar,

                  I am from the UK. If you want a more detailed foreign perspective, or if this is not clear, please ask by personal message.

                  I don't pretend to have great knowledge on the new laws, but from a practical perspective I think this is valid.

                  When the minimum age is increased to 21, what is the government going to do to safeguard the health and welfare of women, 18,19,20 who will be stopped working legally?

                  For example, if they are trafficked, unless protected they will just be trafficked to another country. And regarding registration, if they are forced to work as a prostitute they can be forced to comply with any adminsitrative needs.

                  Therefore, your laws will not help them.

                  Even if they are Dutch, as EU citizens then they can work in Belgium or Germany. Or other EU countries. Either freely or if they are forced.

                  This is in addition to the prospects of working illegally in Holland.

                  The potential for illegal work is surely increasing if Amsterdam continues to close it's legal sector, by shutting hundreds of windows in line with Project 1012.

                  And in Alkmaar I read quite a determined challenge by the Mayor to close 92 windows.

                  It is is sad that such a strong challenge is not being brought against pimps, loverboys and sex traffickers.

                  Commentaar


                  • #19
                   Re: Nieuwe wet: Wel of geen pasje?

                   Het lijkt me een beetje raar om de klant erop aan te kijken als het pasje vals is. Laten ze, als ze dan met zo'n pasje willen werken, het zo doen dat er geen kamer verhuurd mag worden als de dames niet een (echt) pasje hebben. Of dat een dame niet in een privehuis mag werken zonder een (echt) pasje. Hoe zit het dan eigenlijk met priveontvangst thuis?
                   Leuk bedacht, maar weer moeilijk in de praktijk denk ik.

                   Johnny

                   Commentaar


                   • #20
                    Re: Nieuwe wet: Wel of geen pasje?

                    Oorspronkelijk geplaatst door Daffy Duck Bekijk bericht
                    En wie zegt mij, dat degene, die deze rubriek gestart is, ook werkelijk een journalist is. Iedereen op dit forum gebruikt een pseudoniem. Zoals altijd in de politiek wordt er eerst een proefballonnetje losgelaten om de reacties te peilen.
                    Journalist of politicus maakt terzake wat mij betreft niet uit.
                    Als de dames & heren politici maar kennis nemen van de argumenten die tegen dit onzinnige plan zijn.

                    Dat kennis nemen kan indirect wanneer ons nieuwe forumlid inderdaad een journalist is, vervolgens een artikel schrijft EN de dames & heren politici dat artikel ook nog eens gaan lezen.
                    Dat kennis nemen kan ook meer direct wanneer ons nieuwe forumlid een politicus is dan wel iemand die voor een politicus werkt om zich terzake dit wetsvoorstel beter te informeren.

                    Ik zou in ieder geval aangenaam verrast zijn indien er politici zouden zijn die zich in deze materie zouden verdiepen alvorens een stem uit te brengen.

                    Veel in de politiek gebeurt immers slechts op basis van emotie en niet op grond van rationele argumenten.
                    Zo'n politicus denkt ongetwijfeld dat hij/zij met zo'n "Ausweiss" systeem al die arme, onderdrukte meisjes helpt die in zijn/haar ogen allemaal onder dwang moeten werken en daarvoor wat doen (door voor zo'n pasjes systeem te stemmen) geeft dan natuurlijk een goed gevoel.
                    Voor veel politici is het te veel gevraagd zich echt in de materie te verdiepen.

                    Vandaar dat ik zo aangenaam verrast zou zijn indien het in dit geval anders zou liggen.
                    Als er geen vrouwen bestonden, had al het geld van de wereld geen betekenis. (Onassis)
                    Voluptas ex omni quaeritur! (Seneca)

                    Commentaar


                    • #21
                     Re: Nieuwe wet: Wel of geen pasje?

                     Als DVP kan ik mede delen dat dit weer een absurde maatregel is. De opting inn heeft al zoveel kapot gemaakt voor onze business,, nu dit weer.
                     De regering bemoeit zich met een bedrijfs tak waarvan ze geen kaas heeft gegeten. Ze maken het allemaal moeilijker, zowel voor de dames, als de exploitant, en nu de wandelaars!!!
                     Kansloos vind ik dit.
                     Als ze van plan zijn dingen in goede banen te leiden dan is dit niet de manier. Laten ze eens met dames en exploitanten aan tafel gaan zitten en dan kijken wat er een gemis is en waart de problemen liggen.
                     Een pasje voor de heren????? Hoe drukken ze de boel nog meer de illegaliteit in? Op deze kansloze manier!!!