Kunst en prostitutie

Inklappen
X
 • Filter
 • Tijd
 • Toon
Clear All
nieuwe berichten

 • Kunst en prostitutie

  The H.oerengracht van Kienholz in het Amsterdams Historisch Museum

  Het Amsterdams Historisch Museum (AHM) presenteert vanaf 20 maart 2010 één van de meest opzienbarende kunstwerken uit de twintigste eeuw: The H.oerengracht.
  Het gigantische, over de gehele wereld tentoongestelde werk van Edward Kienholz (1927-1994) en Nancy Reddin Kienholz (1943), is tot in de zomer van 2010 absolute blikvanger van een tentoonstelling waarin de relatie tussen kunst en Amsterdamse Wallen centraal staat. Het is voor het eerst dat The H.oerengracht – geïnspireerd op het wereldberoemde Amsterdamse Red Light District – naar Amsterdam komt.

  De komst naar Amsterdam van The H.oerengracht is voor het AHM aanleiding om rond de tentoonstelling een presentatie te maken, waarin de recente ontwikkelingen in de buurt belicht worden en met name de rol van kunstenaars daarbij. Tot slot van de tentoonstelling krijgen bezoekers een blik op de toekomst van de Wallen en de gelegenheid zelf hun ideeën daarover te geven.

  Bron: http://www.ahm.nl/nl/Amsterdams-Hist...ienholz-in-ahm
  (verwijder – na het aanklikken – in de adresbalk het puntje om de link te volgen)

 • #2
  Re: Kunst en prostitutie

  Als voorbereiding op bovengenoemde tentoonstelling, is er op vrijdag 5 februari een brainstorm over het onderwerp “Het bordeel van de 21ste eeuw”. Deelnemers zijn: kunstenaars, (ex) prostituees, vertegenwoordigsters van De Rode Draad en prostitutie zorgverlening, bordeelexploitanten en vertegenwoordigers van de gemeente. Ondergetekende zal aanwezig zijn als ‘klant’.

  In de uitnodiging voor deze brainstorm staat de volgende – vermoedelijk door Lodewijk Asscher himself gedicteerde – passage te lezen:

  “Ondanks de legalisering van prostitutie in 2000 is er nog steeds sprake van een stigma. Weinig vrouwen vertellen openlijk waar ze werken. Er is vaak sprake van dwang: van het dwingen van vrouwen om prostituee te worden tot het dwingen van vrouwen die – min of meer vrijwillig – voor hun werk kozen tot bepaalde handelingen.”

  Zou de volgende tekst niet beter passen bij het onderwerp, vroeg ik mij af...

  Nog altijd bestaat bij het grote publiek het beeld van de prostituee als het zielige meisje, dat onder dwang in een klein kamertje haar trieste werk moet doen. Een jonge vrouw die – uit angst voor een pak slaag van haar pooier – een uitzichtloos leven leidt. De enige afwisseling in haar eentonige bestaan zijn de klanten, die het meisje slechts beschouwen als slavin. Om geld te verdienen moet zij haar lichaam verkopen aan gevoelloze mannen, die eisen dat zij zonder tegenspraak voldoet aan al hun oneerbare voorstellen.

  Is dit niet net zo’n romantisch gekleurd cliché als dat van de eenzame kunstenaar, die op een kil zolderkamertje een meesterwerk tracht te scheppen? Onbegrepen en uitgestoten door de maatschappij, wacht de kunstenaar op inspiratie. Zijn enige hoop is de komst van een mecenas. Iemand die zijn kunstwerk weliswaar niet begrijpt, maar die het misschien wil kopen. Dat is vernederend, maar ook een artiest moet eten en de huur betalen.

  Clichés zijn voor een deel waar. Zowel de onbegrepen kunstenaar als de gedwongen prostituee bestaat. Toch zullen de meeste kunstenaars zich niet in het cliché herkennen, evenmin als de meeste prostituees dat zullen doen.

  Een overeenkomst tussen een goede kunstenaar en een goede prostituee is, dat beiden een illusie scheppen. Een illusie die de dagelijkse werkelijkheid nèt even van een andere kant benadert. Een illusie waarvoor klanten bereid zijn te betalen.

  Net als veel kunstenaars zijn veel prostituees avonturiers. De kunstenaar wordt door de maatschappij veelal geaccepteerd. Nu de prostituee nog. Hopelijk draagt deze tentoonstelling daaraan bij.

  Het kan nog een interessante middag worden...

  Commentaar


  • #3
   Re: Kunst en prostitutie

   Hopelijk kan je met Amsterdamse humor Lodewijk Asscher in zijn mand terug sturen. Veel succes toegewenst bij het overleg.
   Wat het hoofd vergeet, moeten de benen dragen.

   Commentaar


   • #4
    Re: Kunst en prostitutie

    Misschien voor op een t-shirt: Prostitutie is kunst
    And lead us not into temptation, but deliver us from evil.

    Commentaar


    • #5
     Re: Kunst en prostitutie

     Oorspronkelijk geplaatst door The Sorrow Bekijk bericht
     Misschien voor op een t-shirt: Prostitutie is kunst
     Ben jij van plan om die te dragen tijdens de uitstapjes naar de ramen? Nou McFly niet gezien . Zelfs op de WDVP dag waag ik me daar niet aan .

     Commentaar


     • #6
      Re: Kunst en prostitutie

      Ik zou hem wel dragen maar dan wel in het engels want dat klinkt mooier.

      Prostitution is art
      And lead us not into temptation, but deliver us from evil.

      Commentaar


      • #7
       Re: Kunst en prostitutie

       Raamkunst

       AMSTERDAM - Amsterdam heeft er vanaf vandaag een blikvanger bij: The ****engracht. In deze tentoonstelling in het Amsterdam Historisch Museum (AHM) wordt de relatie gelegd tussen kunst en de Amsterdamse wallen. Het is voor het eerst dat The ****engracht - geïnspireerd op het wereldberoemde Amsterdamse Red Light District - naar Amsterdam komt. Het gigantisch, over de gehele wereld tentoongestelde werk van Edward Kienholz en Nancy Reddin Kienholz is tot in de zomer te zien.

       The ****engracht is een interpretatie van de Amsterdamse rosse buurt waar bezoekers doorheen kunnen wandelen. De kunstenaars stelden zichzelf bij het maken van het werk vragen die nog steeds actueel zijn. Wat vinden we van prostitutie? Moet het worden toegestaan, gereguleerd, gedoogd of verboden? Het Amerikaanse kunstenaarsechtpaar Kienholz werkte in de jaren '80 in Berlijn, de verbeelde prostituees zijn gemodelleerd naar de lichamen van Berlijnse vriendinnen van het echtpaar Kienholz. Om hun hoofden, afkomstig van etalagepoppen, hebben ze glazen dozen, symbolisch voor de fragmentatie van vrouwenlichamen in de consumptiemaatschappij.

       Adres: Nieuwezijds Voorburgwal 357, Kalverstraat 92, Amsterdam. Info: www.ahm.nl

       bron: telegraaf.nl

       Officiële opening is pas op 18 maart...
       And lead us not into temptation, but deliver us from evil.

       Commentaar


       • #8
        Re: Wallen Op Slot

        The ****engracht te zien vlak bij Wallen

        19-03-10
        Kunstenares Nancy Kienholz (M) poseert donderdag tijdens de opening van de expositie The ****engracht in het Amsterdams Historisch Museum. Het kunstwerk van meer dan 13 meter lang, 4 meter breed en 3 meter hoog van kunstenaars Edward Kienholz en Nancy Redding is voor het eerst in Nederland te zien. Foto ANP
        AMSTERDAM - Elf dames van lichte zeden verblijven achter roodverlichte ramen aan een gracht. In het groezelige peeskamertje van een besmeurde prostituee schalt Another day in paradise uit de radio. Het is geen sfeerverslag van een bezoek aan de Rosse Buurt in Amsterdam, maar het veertien meter lange kunstwerk The ****engracht.

        De creatie van Edward Kienholz (1927-1994) en Nancy Kienholz Reddin (1943) is vanaf zaterdag voor het eerst te zien in Nederland.

        Met de tentoonstelling in het Amsterdams Historisch Museum (AHM) komt het kunstwerk als nabootsing van de Amsterdamse Wallen dichter dan ooit bij de inspiratiebron van de scheppers.

        Het Amerikaanse kunstenaarsechtpaar Kienholz raakte zo geïnspireerd door de uitstraling van de Amsterdamse ****enbuurt dat ze er in 1988 een kunstwerk op baseerden. De kunstzinnige interpretatie van de Wallen stond vorig jaar al in the National Gallery in Londen. (ANP)

        Bron http://www.parool.nl/parool/nl/4/AMS...j-Wallen.dhtml
        (Na aanklikken eerst de **** in de adresbalk aanpassen)
        Laatst gewijzigd door OldAmsterdam; 19-03-10, 15:29. Reden: Link

        Commentaar


        • #9
         Re: Kunst en prostitutie

         Het affiche van Asscher

         Een van de laatste bruiklenen die binnen kwam was van wethouder Lodewijk Asscher: een affiche tegen zijn project 1012. Ik was samen met Monique, de fotograaf van het museum, naar het stadhuis gegaan om een foto te maken, even met Asscher te praten en het affiche op te halen. Het uitzicht over de stad vanaf zijn kamer op de vierde verdieping is fraai. Op zijn bureau wat flessen wijn, cadeautjes vanwege de gemeenteraadverkiezingen, die hij voor de foto toch maar even weghaalt.

         Het affiche verhuist van de prominente plek achter zijn bureau naar een ruimte in het museum met kaarten met toekomstvisies voor de wallen, gemeentelijke rapporten, en informatie over Redlicht Fashion en Redlight Art. Onverschrokken heeft Lodewijk Asscher de afgelopen jaren de raamprostitutie aangepakt. ‘Het gaat goed met het project. De Wallen blijven, maar er moet meer toezicht komen’. Ik vraag hem naar zijn uitspraak ‘Prostitutie is geen normaal beroep’, waar fotografe Tess Jungblut zich zo over opwond. ‘Het is inderdaad geen normaal beroep. Wie is er nou naïef? Geen ouder wil dat zijn of haar dochter prostituee wordt’. Hij begrijpt ook wel dat zo’n uitspraak niet prettig is voor mensen die strijden voor acceptatie van het werk, maar wijst, zoals hij al zo vaak gedaan heeft, op de kwetsbare positie van vrouwen achter het raam. ‘Weet je wel hoeveel klanten ze moeten hebben om de huur van het raam te betalen?’. Dat had ik al eens eerder uitgerekend. De huurprijzen liggen tussen de 80 en 140 euro per dagdeel. De gebruikelijke prijzen voor seks liggen rond de 50 euro, maar er zijn ook heel wat vrouwen die het voor minder doen. Dat betekent dus dat ze pas na 2 a 3 klanten de huur eruit hebben. Asscher vraagt zich af welke vrouw dit werk nou vrijwillig doet. ‘En dan in de nare kleine hokjes. Fabrieksarbeiders doen het ook misschien niet vrijwillig maar dat is toch anders.’

         Ik pak de het affiche in in bubbeltjesplastic. Lodewijk Asscher kijkt even in zijn elektronische agenda of het lukt om op de opening te komen. ‘Goed dat het Amsterdams Historisch Museum dit soort tentoonstellingen maakt. Met kunst maar ook over maatschappelijke onderwerpen.’ Hij komt graag kijken.

         Bron: http://****engracht.ahm.nl/archives/826
         (Na aanklikken eerst de **** in de adresbalk aanpassen)

         Commentaar


         • #10
          Re: Kunst en prostitutie

          Aan De ****engracht is het gezellig

          22 maart 2010
          Opeens zie ik het: de poppen die prostituées voorstellen in de installatie De ****engracht van Ed en Nancy Kienholz – nu te zien in het Amsterdams Historisch Museum – zijn net een tikje kleiner dan echte vrouwen. Het scheelt niet veel, tien procent misschien, maar die reductie van de werkelijkheid draagt wel bij tot de bedriegelijkheid waarmee het echtpaar Kienholz in de jaren tachtig de sfeer van de prostitutie op de Amsterdamse Walletjes heeft herschapen.

          Glurend loop je in het halfduister langs de roodverlichte ramen en tuurt naar binnen. Een andere mannelijke bezoeker van de installatie op de ze middag slaat, een beetje gegeneerd, zijn ogen neer – net als op de echte Walletjes.

          De ****engracht is uit de jaren tachtig. De installatie is uit Amerika in Amsterdam aangeland via de National Gallery in Londen, waar de expositie een groot succes was. Meegekomen naar Amsterdam is een vorig jaar door Nancy Kienholz (Ed overleed in 1994) gedraaide video, waarin ze over de Wallen loopt en aan kenners van de buurt – een ex-wijkagent bijvoorbeeld – vraagt of er wat veranderd is sinds de jaren tachtig. De sfeer is verhard, luidt dan bijna steeds het antwoord: Nederlandse prostituées zijn er nog maar weinig en hun plaats is ingenomen door collegae uit vele windstreken, waarvan niet altijd duidelijk is of ze wel vrijwillig aan deze job zijn begonnen. Over de Wallen hangt een schaduw van dwang en vrouwenhandel.

          De National Gallery plaatste de installatie in de traditie van de schilderkunst, met een aantal beroemde schilderijen over de prostitutie – van Jan Steen bijvoorbeeld. (Zie afbeelding)

          [IMG]weblogs.nrc.nl/cultuurblog/files/2010/03/kleinsteen003.thumbnail.jpg[/IMG]

          Het Amsterdams Historisch, wellicht wat minder ruim bedeeld met prominente meesters, heeft op de verdieping boven De ****engracht een kleine expositie ingericht met nog andere kunst die de prostitutie als onderwerp heeft. Daaronder is het opmerkelijke Role Exchange van Marina Abramovic uit 1975. Ter gelegenheid van een expositie in De Appel had de kunstenares voor vier uur geruild met een raamprostituée op de Wallen: Abramovic ging vier uur lang achter de ramen zitten, de prostituee gaf acte de présence op de opening van de tentoonstelling. Het levert twee parallel vertoonde, vermakelijke video’s op.

          [IMG]weblogs.nrc.nl/cultuurblog/files/2010/03/Abramovic_RoleExchange1.-300x206.thumbnail.jpg[/IMG][IMG]weblogs.nrc.nl/cultuurblog/files/2010/03/Abramovic_RoleExchange2-300x206.thumbnail.jpg[/IMG]

          Rondlopend over de eigenlijke ****engracht heb je eigenlijk de sensatie dat prostitutie wel iets knus heeft. Al die leuke lichtjes., die kleine kamertjes – ook de kamertjes zijn (nog) kleiner dan in werkelijkheid – daar wordt een mens, of misschien een man wel een beetje vrolijk van. Ik moet bekennen dat ik dat in het echt ook wel een beetje heb, als ik terugkomend van mijn werk van het Centraal Station langs de verlichte ramen in de Spuistraat naar huis fiets. Met seks heeft dat eigenlijk niet te maken, als je mij vraagt, meer met decorum, of theater – het gevoel voor iets wat hoort bij de stad en er al sinds de Middeleeuwen is.

          Dat theatrale hebben de Kienholzen nog verstrekt door alle poppen een soort kadertje voor het gezicht te hangen, dat openklapt, als ware het gezicht van de prostituee een cadeautje. De installatie heeft trouwens ook weinig seksueel provocatiefs: op de Wallen, is de boodschap, draagt de zonde een huiselijk karakter. En er lopen op de tentoonstelling ook geen groepen dronken Engelsen rond, om je uit die waan te halen.

          Hieronder een impressie van de opstelling in Amsterdam, en een leerzame video van de National Gallery.

          http://www.youtube.com/watch?v=ikI6e...layer_embedded

          http://www.youtube.com/watch?v=AbSpP...layer_embedded

          Bron http://weblogs.nrc.nl/cultuurblog/20...-het-gezellig/

          Commentaar


          • #11
           Re: Kunst en prostitutie

           Bordeel van de toekomst op de Wallen

           Op Stoofsteeg 6 – een ex-Geertspand – is vanmiddag het “Raambordeel van de 21ste eeuw” geopend. Dit is een ontwerp van architectenbureau Concrete, op initiatief van het Amsterdams Historisch Museum. Het is een artistieke kamer geworden – rond van vorm, met in het midden een rond bed. De achterwand bestaat uit een projectiescherm, waarop allerlei sfeerbeelden worden vertoond. Het is een soort kruising tussen een standaard raamkamer en een vertrek in een luxe privéhuis.

           Nee, er gaan hier geen dames werken. Alleen voor vanmiddag was er Alexandra, die in passende kledij een vakkundige toelichting gaf op wat er te zien was. Deze nieuwe raamkamer – onderdeel van The H.oerengracht – is tot eind augustus (op afspraak) te bezichtigen.

           Ondergetekende was vanmiddag bij de opening aanwezig. Het was een drukke en vrolijke bijeenkomst, met café ‘De Stoof’ als basis. De werkende dames in de steeg waren op de hoogte. Gelukkig zag ik nog regelmatig klanten bij ze naar binnen gaan.

           Ik heb aardige gesprekken gehad met o.a. Sietske Altink van de Rode Draad, Annemarie de Wildt van het Amsterdams Historisch Museum en allround manager Slim van raamverhuurbedrijf La Vie en Rose. Ik heb voorgesteld dat de gemeente alle nu leegstaande Geertspanden van dit interieur voorziet en weer als raam gaat verhuren. Maar ja, die uitvoering is helaas aan de politiek, niet aan de kunst...

           Zie ook: Werkplek op Wallen in een nieuw jasje

           Het verslag van de ‘expertmeeting’ van 5 februari jl. – met onder andere prostituees, een klant en bordeelexploitanten – is intussen ook openbaar gemaakt en hier te downloaden (de **** in de adresbalk aanpassen).

           Commentaar


           • #12
            Re: Kunst en prostitutie

            In groningen heeft ook een keer een kunstenares in een gewone straat als prostitue achter het raam gezeten. Allemaal kunstzinnige kouwekaktypes kwamen kijken. Ik snap niet waarom er dan zo vreemd tegen ons als wandelaars aangekeken wordt. Wij hebben toch deze kunst uitgevonden, en een ander gaat met de eer strijken.....
            Mijn toetsebor doe soms wat moeilij. vandaar da er af en to en leter mist. maar ik blijf nog steeds zo horney as hell.

            Commentaar


            • #13
             Re: Kunst en prostitutie

             H.oerengrachtdebat: Kunst als stedelijk glijmiddel

             Op woensdag 2 juni vindt in het Amsterdams Historisch Museum een discussie plaats over de rol van modeontwerpers, sieradenontwerpers en kunstenaars bij de transformatie van de Wallen. Kunstenaars en ontwerpers vullen tijdelijk de ramen die leegkwamen na het opkopen van bordelen door diverse marktpartijen en maken daarmee deze grote stedelijke ingreep zichtbaar. De gemeente, het stadsdeel centrum en woningbouwcorporaties spelen hierbij een grote rol. Van 14.30 – 17.00 uur.

             Woensdag 30 juni wordt in het Amsterdams Historisch Museum gediscuteerd over het feit dat het postcodegebied 1012 van de gemeente moet veranderen.
             Prostitutie blijft behouden, maar wordt kleinschaliger en menselijker. Andersoortige winkels en horeca, meer cultuur en design moeten de buurt anders en meer divers maken. Hoe ziet de toekomst van 1012 eruit? Welke rol kan de creatieve industrie spelen? Hoe gaat dit samen met de seksindustrie? Wat betekent dit alles voor het imago van Amsterdam? Van 20.00 – 22.00 uur.

             Bron: http://****engracht.ahm.nl/ (de **** in de adresbalk aanpassen)

             Commentaar


             • #14
              Re: Kunst en prostitutie

              Nieuw museum op de Wallen met oude meesters en meisjes van plezier

              De Wallen krijgen er een nieuw particulier museum bij: The Art Bordello. Gewijd aan prostitutie en kunst.

              De brochure vol kunstwerken van grote meesters ligt al klaar. De twee aanstaande museumpandjes aan de Oudezijds Achterburgwal, 138-140, staan er nu nog leeg bij, maar initiatiefnemer Danny Linden kan niet wachten om de ruimte in te richten. In haar The Art Bordello zijn straks reproducties te zien van zowel Amsterdamse als Parijse bordeel- en prostitutietaferelen.

              Ze heeft werken gekozen van Hollandse meesters als Jan Steen, Johannes Vermeer en ja, ook erotische schetsen van Rembrandt van Rijn. 'Die zijn minder bekend bij het grote publiek. In 2001 veroorzaakten ze nog een schok tijdens een expositie in het British Museum in Londen.'

              Linden kent inmiddels alle weetjes die er over de diverse werken te vertellen zijn.

              Bron: parool.nl

              Commentaar


              • #15
               Tentoonstelling Lichte zeden

               Wat trok kunstenaars aan in prostitutie als onderwerp? Kom naar de spraakmakende tentoonstelling 'Lichte zeden' en bekijk de werken van Vincent van Gogh, Edgar Degas, Henri de Toulouse-Lautrec, Kees van Dongen, Pablo Picasso en andere grote namen.
               http://www.vangoghmuseum.nl/nl/zien-...n/lichte-zeden

               Commentaar


               • #16
                Re: Kunst en prostitutie

                Oorspronkelijk geplaatst door OldAmsterdam Bekijk bericht
                In haar The Art Bordello zijn straks reproducties te zien van zowel Amsterdamse als Parijse bordeel- en prostitutietaferelen.
                Reproducties, wat een kitsch. Wordt vast en zeker ondersteund door de gemeente. Moest het Rijks of het Stedelijk of het Van Gogh eens proberen. Maar bij prostitutie is dat blijkbaar geen probleem.

                Commentaar


                • #17
                 Tentoonstelling in Van Goghmuseum

                 Oei, ik had deze discussie over het hoofd gezien toen ik eind januari een vooraangekondiging deed, onder Geouwezwam, van deze tentoonstelling. En om welke reden ook hebben de Moderatoren mijn bericht niet verplaatst.
                 Uiteraard ben ik er inmiddels geweest, en voor de kunstliefhebber is het wel de moeite waard. Op een vrijdagavond blijft het museum tot 22u open.
                 Thalysman
                 Dans le jardin de plezier il y a une belle rose...

                 Commentaar


                 • #18
                  Re: Kunst en prostitutie

                  Interessante tentoonstelling, vooral omdat die laat zien hoe men de justitie kon ontlopen. Werven buiten de daartoe aangewezen plaatsen waar prostitutie gedoogd werd (de huizen van tolerantie: maisons de tolerance, maisons close) was verboden. Op straat en in horeca gelegenheden gaf men met subtiele tekens aan wat de bedoeling was: ze tilde haar rok op, stootte je aan, keek je met een geïnteresseerde blik aan, overmatige opmaak (o.a. tegen herkenning). Een vrouw die na zonsondergang (l'heure de gaz) nog steeds alleen in een restaurant zat was geen fatsoenlijke vrouw. Je kunt mensen hierom niet arresteren. De agent maakte natuurlijk ook wel eens een misser, als je bijv. leuk opgemaakt op je vriendje wachtte.

                  In de tweede helft van de 19e eeuw waren veel jonge mensen op drift, op het platteland vond men geen werk, een heel jonge bevolking en grote verschillen tussen arm en rijk dicht bij elkaar. Jonge vrouwen wisten best wel dat met seks geld te verdienen was. Sommige in het topsegment konden in een paar jaar miljonair worden. In de modebladen waren ze als de filmsterren van deze tijd. Een arbeidersmeisje verdiende minstens vier keer zoveel maar gemiddeld 20 - 40 keer zoveel. In de mannenmaatschappij waren het de slechte vrouwen die eerzame mannen verleiden. De vrouw kreeg straf, de man veel minder vaak. Uitkeringen bestonden er niet, veel alleenstaande moeders en veel grote gezinnen. Een vrouw alleen kon moeilijk werk krijgen, er bleef vaak niet veel over dan zo nu en dan een klantje op te pikken. In de preutse Victoriaanse tijd beleefde de prostitutie een hoogtepunt, seks tegen betaling was iets heel gewoons.

                  Men klaagde over dit verval der zeden en de gezondheidsrisico's waren groot. Syfilis en gonorrhea moeten een epidemie zijn geweest, 1 op de 6 overlijdens gevallen rond 1900 was gerelateerd aan geslachtsziekten. Ernstige ongeneeslijke ziekten, kijk maar eens wat ze konden aanrichten. Verder de grotere kans op andere ziekten zoals tbc of door luizen overgebracht. Dat hield ze ook, niet tegen, ook de kans op een beroving of een overval in de vaak onveilige achterbuurten. In 1909 kwam een middel tegen syfilis, maar had ernstige bijwerkingen, en hielp niet altijd. Daarvoor kwik en arsenicum, daar werd je ook heel ziek van. Pas met penicilline eind jaren '40 een echt werkzaam medicijn. Op het fasciliteren van prostitutie stonden vaak zware straffen, zoals na het bordeelverbod. Zulke wetten werkten meestal zo'n 10 jaar, en de onderwereld werd er alleen maar rijker van.

                  In tegenstelling wat zo vaak beweerd wordt waren het zeker niet alleen maar verlopen vrouwen. Kijk eens op deze vintage foto's van Monsieur X en Bellocq. De dames en meisjes zien er meestal vrij gewoon uit. Vaak danseressen en actrices, maar ook gewone winkelmeisjes. Theaters hadden hun "chambres sépares". Veel vrouwen uit de middenstand die financieel aan de grond zaten, omdat bijv. de kostwinner wegviel.

                  https://www.google.nl/search?q=monsi...photos&imgrc=_

                  https://www.google.nl/search?q=monsi...+x+photography

                  https://www.google.nl/search?q=bello...isch&q=bellocq

                  Deze situatie hebben we nu ook. O. Europa en Latijns Amerika zijn arm, W. Europa is rijk. Zoals hier te zien, er zijn genoeg manieren om illegaal de prostitutie te bedrijven. Het wordt een massale overtreding waar weinig tegen te beginnen valt.

                  Commentaar


                  • #19
                   Re: Kunst en prostitutie

                   Beste Belangstellenden,

                   In het Amsterdam Museum is momenteel een wetenschappelijk onderzoek bezig naar de manier waarop mensen naar kunst kijken met het thema prostitutie.
                   Middels een vragen lijst vragen wij bezoekers aan aantal vragen m.b.t prostitutie/kunst.
                   Dit doen wij tijdens privé sessies met diverse groepen. Zo hebben we al een groep bejaarden, (ex)-prostituees studenten, conservatoren, piloten, etc gehad.
                   Nu zouden wij het ook leuk vinden als er bezoekers van prostituees mee willen doen.
                   Meer informatie: http://hart.amsterdammuseum.nl/nl/page/54698/museumlab

                   Groet,

                   Jess
                   Framing Prostitution
                   Laatst gewijzigd door OldAmsterdam; 03-05-16, 19:13.

                   Commentaar


                   • #20
                    Re: Kunst en prostitutie

                    Kunstlezing dames van vertier in puntzuid.

                    Prostitutie is van alle tijden, zo ook in de kunst.

                    Prostitutie was in de tweede helft van de 19e eeuw een favoriet onderwerp van kunstenaars. Zij voelden zich aangetrokken tot het nachtleven en kwamen daar in contact met hun modellen. Ook was het zware leven dat de prostituees leiden het onderwerp van hun schilderijen. In de middeleeuwen waren de badhuizen plaatsen waar de lichte zeden hoogtij vierden. In de oudheid werd bij de Grieken aan tempelprostitutie gedaan. Met recht kun je spreken 'van alle tijden'.
                    De lezing wordt gegeven op 9 mei door kunsthistorica Lilian Boes in wijkcentrum PuntZuid, van Heutszstraat 12. Tijd: 19.30-21.30 uur. Kosten € 13,50
                    Aanmelden: lilianboes@gmail.com of telefonisch 0640478095

                    Commentaar


                    • #21
                     Re: Kunst en prostitutie

                     Oorspronkelijk geplaatst door A. Sanderus Bekijk bericht
                     wijkcentrum PuntZuid, van Heutszstraat 12
                     In welke stad?