Meeste sekswerkers zijn geen slachtoffer

Inklappen
X
 • Filter
 • Tijd
 • Toon
Clear All
nieuwe berichten

 • Meeste sekswerkers zijn geen slachtoffer

  Het Parool

  Meningen, vrijdag 7 december 2007

  Meeste sekswerkers zijn geen slachtoffer
  Terry van der Zijden

  Wij zijn verontwaardigd en geschokt dat de Harriët Freezerring dit jaar is uitgereikt aan Karina Content (vroeger Schaapman).

  Natuurlijk zijn we zeer verheugd dat zij prostitutie op de politieke agenda heeft gezet en misstanden in de seksindustrie aankaart. We zijn het alleen niet eens met haar analyse en de conclusies die ze hieraan verbindt. Ons inziens draagt dit niet bij aan de emancipatie van sekswerkers, maar juist aan de verslechtering van hun positie.

  Het is niet voor niets dat Content wordt verweten dat de sekswerker te veel als slachtoffer wordt neergezet en de hoerenloper wordt gecriminaliseerd. Je bent een onmondig slachtoffer of een stoere vrouw. De meeste vrouwen zitten daar natuurlijk ergens tussenin en zijn niet gebaat bij dit soort stereotypen. Die werken juist uitbuiting in de hand.

  Sekswerkers zijn meer gebaat bij het verbeteren van hun arbeidssituatie. Er zijn zeker veel misstanden in de seksindustrie die wij net zo hard bestrijden. Alleen, de zaken liggen iets complexer dan Content doet voorkomen. Vanuit de sekswerkers is er bijvoorbeeld kritiek op het vergunningenstelsel. Dit stelsel belemmert dat zij zelfstandig kunnen werken, omdat zij nog steeds vastzitten aan de exploitant. Dit werkt onderdrukking en illegaliteit in de hand.

  Het zou heel mooi zijn als de PvdA-politica zich op de positie en de naleving van de arbeidsrechten van de werknemers zou richten. Het is juist een daad van emancipatie als er meer sterke mensen in de seksbusiness komen. Zij kunnen rolmodellen zijn voor andere sekswerkers!

  Klanten als zieke geesten karakteriseren is weinig constructief. Afgezien van het feit dat er nog nooit een overheidsmaatregel is geweest die heeft geleid tot de afname van de vraag naar betaalde seks, is het een zeer tricky business, en verdacht in het geval van een politica, te bepalen wat 'normaal' en 'abnormaal' menselijk gedrag is. In de branche komen we respectvolle klanten tegen, maar ook klanten die nog wat opvoeding kunnen gebruiken. Hoe sterker de positie van sekswerkers is, hoe beter zij erop kunnen toezien onder welke condities zij willen werken.

  Volgende prijs naar een stoere, gemancipeerde sekswerker?

  Dit artikel is geschreven namens veertien andere (ex)sekswerkers, sekswerkers-activisten en antivrouwenhandelactivisten.

  Copyright: Het Parool

 • #2
  Re: Meeste sekswerkers zijn geen slachtoffer

  Is het niet zo dat deze Karina Content (vroeger Schaapman) zelf deel heeft uitgemaakt van dit illustere gezelfschap van (Ex) sexwerkers? Is daarmee dit artikel tendentieus - of juist het tegengestelde? Wie het weet mag het zeggen.

  Dit vond ik ook ijzersterk:
  ***
  Afgezien van het feit dat er nog nooit een overheidsmaatregel is geweest die heeft geleid tot de afname van de vraag naar betaalde seks
  ***

  Volgens mij is deze branche vooral gebaseerd op een economisch principe van vraag en aanbod. Wat weer voorkomt uit onderliggende behoefte naar sex. Vooral van de man. Wellicht zelfs gebaseerd op lichamelijke of hormonale kwesties (maar ik ben geen medicus of pshycho-onderlegd wetenschapper).

  Inderdaad heb ook ik nog niet eerder gehoord van een overheidsmaatregel welke ZO ingrijpend is geweest, dat daarmee dergelijke elementaire zaken drastisch werden beinvloed. Zo ook deze. En misschien is dat maar beter ook.

  Wellicht kan de overheid haar (rode) licht eens opsteken in oost-europa en voormalig comunistische landen? Daar was men uitstekend in staat dmv oa indoctrinatie hele bevolkingsgroepen te hersenspoelen. Wellicht is dat een oplossing voor dit punt?

  Interessant lijkt verder, dat juist uit DIE omgeving grote groepen dames in dit vak (b)lijken te werken .. Is hier dan het onbekende verband te vinden - of zal ook dat weer een economisch principe zijn?

  Commentaar


  • #3
   Re: Meeste sekswerkers zijn geen slachtoffer

   De meeste sekswerkers hebben voor dit beroep gekozen maar of ze het leuk vinden is een tweede. Vaak zijn het vrouwen die noodgedwongen ( door schulden ) het vak instappen. Deze groep is denk ik de grootste groep. Maar of ze het Vak aankunnen is ook nog maar de vraag.

   Dan heb je de groep die denken dat het easy money is en zich verkijken op al hetgeen er op hun af komt. Juist doordat het vaak op korte tijd goed geld verdienen is verdwijnen ze weer om vervolgens maanden later weer ergens op te duiken. Hun hart ligt meer bij het geld dan bij het Vak. Dit zijn dan ook vaak jongere vrouwen.

   Dan heb je de groep die er voor kiest deels om schulden deels genot, vrouwen die zich ervan bewust zijn dat ze met hun lichaam geld kunnen verdienen om er financieel op vooruit te gaan. Plus dat ze ook nog eens genieten van de seks met alles erop en eraan. ( want geef toe, niks zo lekker als een man )

   Dan heb je ook nog de groep die totaal niks anders meer kan dan enkel het Vak, de doorgewinterde dames. Ze hebben hart voor het Vak en doen dit ook met plezier en leven ook van hun werk.

   En dan is er nog de gedwongen prostitutie, het ergste wat een vrouw of man kan overkomen. Als Carina Schaapman nu eens uitsluitend en alleen met deze groep zichzelf zou bezig houden verdiende ze alle respect en waardering van iedereen. Maar zij richt zich op de prostitutie in het algemeen en dan voornamelijk op het raamwerk.

   Ik als ex Dame uit het Vak zie Carina Schaapman dan ook als een oude zuurpruim ogende mannenhaatster die het Vak nooit waardig is geweest

   Commentaar

   Aan het werk...
   X